Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Företagsstöd förlängs – kostnad 2,5 miljarder

Även statsstöden som ska täcka upp för företags stora intäktstapp förlängs ytterligare en gång, till och med september.
Ekonomi • Publicerad 11 maj 2021
Finansminister Magdalena Andersson (S) flankeras av Mats Persson (L) (till vänster) och Emil Källström (C). Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) flankeras av Mats Persson (L) (till vänster) och Emil Källström (C). Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I går meddelade regeringen att permitteringsstödet förlängs med ytterligare tre månader, juli, augusti och september.

Nu kommer beskedet från regeringens samarbetspartier Centern och Liberalerna om att de så kallade omställningsstöden och omsättningsstöden förlängs lika länge, eftersom de ekonomiska effekterna av coronapandemin bedöms ligga kvar en tid till.

Annons

– Det är en rak förlängning av de nuvarande stöden, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Fortsatt tufft

Mycket av svensk ekonomi går starkt igen, men det finns fortfarande branscher som går kräftgång, som turist- och nöjesföretag, krogar, taxi och annan transport, kopplat till vissa restriktioner, till exempel förbudet mot allmänna sammankomster med fler än åtta personer.

Förlängningen av dessa stöd bedöms kosta staten runt 2,5 miljarder kronor, enligt Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson.

Stöden till företagen har fått kritik för att det dröjt så länge innan de betalas ut. Det förlängda permitteringsstödet går inte att söka förrän i november, alltså nästan ett halvår efter aktuell stödmånad, var beskedet i går – något som hänger ihop med att Tillväxtverket måste bygga om it-systemen.

Omställningsstöden hanteras av Skatteverket. Emil Källström kan inte säga exakt när de förlängda stöden blir sökbara för företagen. Inte Mats Persson heller. Förra gången, i vintras, drog EU:s godkännande av statsstöden ut på tiden. Men eftersom det nu bara handlar om en förlängning borde EU-maskineriet kunna gå fortare.

Tappat minst 30 procent

– Det är den bedömningen vi gör, säger Mats Persson.

Principen för omställningsstödet och omsättningsstödet, det senare till mindre enskilda firmor, är att bolaget ska ha tappat visst mycket av sina intäkter till följd av pandemin, minst 30 procent under en månad jämfört med samma period 2019.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons