Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Företag ser behov av höjda priser

Efterfrågan är stark, både globalt och i Sverige, enligt en företagsundersökning från Riksbanken.
Men det är stora störningar vad gäller produktion och leveranser, vilket trycker upp kostnaderna och skapar ett behov av att höja priserna.
Ekonomi • Publicerad 22 oktober 2021
Företagens behov av att höja priserna ökar till följd av produktionsstörningar och leveransproblem, enligt en färsk företagsundersökning från Riksbanken. Arkivbild
Företagens behov av att höja priserna ökar till följd av produktionsstörningar och leveransproblem, enligt en färsk företagsundersökning från Riksbanken. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg / TT

"Kraftiga prisökningar på bland annat råvaror och energi tillsammans med dyrare transporter och brist på komponenter ökar företagens kostnader. Samtidigt är lönsamheten god och den höga efterfrågan innebär att man ser goda möjligheter att höja försäljningspriserna", skriver Riksbanken.

Företagsundersökningen som nu publiceras bygger på intervjuer med företrädare för 51 företag och branschorganisationer under perioden 21-29 september.

Annons

I vilken utsträckning de ökade kostnaderna för företagen kommer att leda till höjda försäljningspriser mot konsumenter är enligt undersökningen osäkert på grund av hård konkurrens.

"De företag som huvudsakligen säljer till andra företag höjer sina priser och planerar även för ytterligare höjningar under året. Handeln och de företag som säljer tjänster till hushållen ser också stigande kostnader, men med en viss fördröjning för delar av handeln", skriver Riksbanken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons