Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Företag polisanmäls – läste 23 000 cv:n

Brott • Publicerad 1 september 2021
Hämtningsförsöket uppmärksammades inte av Arbetsförmedlingens larmsystem, utan upptäcktes vid en utredning. Arkivbild.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Ett företag som haft ett arbetsgivarkonto hos Arbetsförmedlingen för att kunna söka efter kandidater i tjänsten ”Sök kandidater” har polisanmälts för att olovligen ha läst drygt 23 000 cv:n, vilket tidningen Arbetet var först med att rapportera.

Enligt reglerna får arbetsgivare bara söka i tjänsten när de har ett jobberbjudande, men i det här fallet hade företaget försökt hämta hem ett stort antal profiler per timme, rapporterar SVT Nyheter.

Annons

De berörda personerna, som valt att göra sin profil sökbar, har informerats. I meddelandet skriver myndigheten att det finns en risk att sökningen har gjorts i syfte att marknadsföra företagets egna matchningstjänster.

Arbetsförmedlingen har nu stängt av två arbetsgivarkonton och anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

"Då det är stora volymer av personuppgifter som företaget hämtat ut bedömer vi händelsen som allvarlig, men de cv-uppgifterna som finns i tjänsten bör inte vara av känslig karaktär, säger enhetschefen Malin Sahlin, enligt SVT Nyheter.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om företaget som polisanmälts.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons