Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Coronadrabbade företag kan få stöd längre

Företagen får förlängda stöd för att klara coronakrisen.
Bland annat förlängs högre stöd för korttidspermittering till nästa sommar.
Ekonomi • Publicerad 9 november 2020
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff om förlängt stöd till företagen.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff om förlängt stöd till företagen.Foto: Anders Wiklund/TT
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson saknar krav på utbildning för företag som vill ta del av permitteringsstödet.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson saknar krav på utbildning för företag som vill ta del av permitteringsstödet.Foto: Henrik Montgomery/TT

Oron för en utdragen coronakris har fått regeringen, Centern och Liberalerna att enas om nya åtgärder för krisdrabbade företag.

– Vi befinner oss i ett väldigt allvarligt läge. Smittspridningen ökar väldigt snabbt, sade finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Annons

Enligt henne har 100 000 personer förlorat sina jobb på grund av coronakrisen. Det kunde ha blivit fler om inte staten gått in med stöd, enligt finansministern. Stöden förlängs nu på grund av den ökande smittan och därmed svårigheter för drabbade företag att övervintra.

– Många företag är hårt sargade efter att ha haft många tuffa månader, säger Andersson.

Kostnaderna för de nya åtgärderna beräknas till 15 miljarder kronor nästa år i ökade utgifter. Den senaste prognosen pekade mot att permitteringsstödet kommer att gå på 43 miljarder under 2020.

Varnar för konkurser

– Trots de här åtgärderna kommer det att vara tufft för många företag när krisen tycks dra ut på tiden. Företag kommer att gå i konkurs, människor kommer att förlora jobb, sade

Stödet till korttidspermitteringar, så att företag ska slippa säga upp anställda, förlängs till sista juni, i praktiken i sju månader.

Subventioneringsgraden kommer dock att trappas ned under våren från och med april. Fram till april beräknas företagens minskade lönekostnad tack vare stödet vara 52,5 procent som mest. Från april är siffran 45 procent, enligt regeringens beräkningar. Den anställde behåller omkring 90 procent av lönen.

Regeringen räknar med 80 000 permitterade i snitt per månad under våren 2021.

Det tillfälliga, mer generösa systemet för korttidspermitteringar infördes i våras.

På frågan varför regeringen inte ställer krav på företagen att använda tiden till att utbilda permitterad personal, svarar finansmarknadsminister Per Bolund (MP):

– Jag är förhoppningsfull om att det finns en stark vilja att använda den här tiden bra.

Annons

Bra och nödvändigt, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Men regeringen borde ha varit snabbare i vändningar, sett till att göra stöden mer effektiva och mindre krångliga.

– Vi har exempelvis ställt krav på utbildning när någon är permitterad. Nu går det väldigt många månader utan att man får ta del av, eller att det är krav på, utbildning, säger Svantesson.

Hjälp att övervintra

Regeringen, C och L är också överens om att förlänga omställningsstödet för företag.

Stödet riktar sig till företag som tappat minst 50 procent av sin omsättning under krisen jämfört med motsvarande period 2019. Stödet har hittills gått att söka för mars till och med juli. Nu vill regeringen och samarbetspartierna att det även ska omfatta augusti, september och oktober. Stödet motsvarar 70 procent av företagens fasta kostnader, exklusive lönekostnader. Som mest kommer ett företag att kunna få 30 miljoner kronor.

– Företagen måste ha hjälp för att kunna övervintra krisen, så att människor har ett jobb att gå till, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

Han anser att omställningsstödet är väldigt träffsäkert.

Omsättningsstöd förlängs

Även det så kallade omsättningsstödet för företagare med enskild firma förlängs över augusti, september och oktober.

Som tidigare gäller stödet bara för enskilda firmor vars omsättning översteg 200 000 kronor 2019. Kravet för att få stöd är att nettoomsättningen minskat med mer än 50 procent jämfört med motsvarande period 2019. Då kan företagaren få ersättning med 70 procent av omsättningstappet, dock mest 72 000 kronor.

En fjärde åtgärd är att företag kan få anstånd med skatteinbetalning i ytterligare ett år. Det handlar till exempel om arbetsgivaravgifter och moms för max tre månader.

Möjligheten att få anstånd infördes i mars. Skatteverket har fattat omkring 100 000 anståndsbeslut hittills för uppemot 40 000 företag. De som fått anstånd kommer att kunna ansöka om ytterligare ett år.

Annons

– Om inte anståndet förlängs så skulle många företag riskera att behöva betala in skatten till våren mitt en fortsatt kris, säger Mats Persson.

Företagen ska beviljas förlängning om inte "särskilda skäl" talar emot det.

Fakta: Förlängda stöd

Till sista juni nästa år ska företag kunna få stöd om de på grund av pandemin tvingas permittera anställda och låta dem jobba deltid. Det nuvarande stödet skulle ha upphört vid årsskiftet. Stödet trappas ned i vår.

Omställningsstödet förlängs. Företag som tappat mer än hälften av nettoomsättningen under perioden augusti, september och oktober kan söka stöd för att betala upp till 70 procent av sina fasta kostnader.

Omsättningsstödet för enskilda firmor förlängs också det så att stöd kan sökas även för perioden augusti–oktober.

Företag kan få anstånd med tre månaders skatter i ytterligare ett år. Nu gäller ett år.

Företagare ska kunna förklara företaget vilande för att få rätt till akassa. Gäller i år och förlängs med hela nästa år.

Fakta: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons