Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Förbud mot näthandel med CBD-produkter

Hälsa • Publicerad 9 juni 2022
Förvaltningsrätten i Uppsala har meddelat en dom om förbud mot gränsöverskridande online-handel med CBD-produkter. Arkivbild.
Förvaltningsrätten i Uppsala har meddelat en dom om förbud mot gränsöverskridande online-handel med CBD-produkter. Arkivbild.Foto: Akvelina Smed/TT

Läkemedelsverket förbjöd ett nederländskt företag att sälja produkter innehållande CBD, ett ämne som utvinns ur cannabisplantan, till kunder i Sverige.

Beslutet överklagades, men nu har förvaltningsrätten fastslagit att Läkemedelsverket har haft rätt att förbjuda försäljningen fast försäljningen har skett via internet från ett annat EU-land.

Annons

Produkterna såldes med påståenden om medicinska egenskaper och bör därför enligt Läkemedelsverket definieras som läkemedel, vilket innebär att försäljningen kräver godkännande.

Företaget hävdade å sin sida att svenska regler inte gäller eftersom försäljningen skedde via internet från Nederländerna.

"Läkemedel som säljs här i landet ska vara godkända här, även om försäljningen sker via internet. Vi bedömer att e-handelslagen inte påverkar när det gäller den sortens krav", säger lagman Anna Maria Åslund Nilsson i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons