Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Foodora har tecknat kollektivavtal

Ekonomi • Publicerad 1 februari 2021
Matleveransjätten Foodora har tecknat kollektivavtal. Arkivbild.
Matleveransjätten Foodora har tecknat kollektivavtal. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Matleverantören Foodora har tecknat kollektivavtal, rapporterar Svenska Dagbladet. Matleverantören har länge kritiserats för dåliga arbetsvillkor för sina bud, men detta kan nu alltså ändras.

Foodoras styrelse har tecknat avtalet men väntar fortfarande på ett godkännande av Transportfacket.

Annons

Foodora är ett tyskt bolag som etablerades i Sverige 2015. Tjänsten går ut på att kunder kan beställa restaurangmat via en mobil-app och få maten levererad hem till dörren.

I Sverige tjänar buden 70 kronor per timme i grundlön och får 20 kronor per leverans. På helgerna får de 20 kronor mer i grundlön. En huvudfråga i förhandlingarna var lönetillägg för transportmedel och mobiltelefoner som behövs i arbetet.

Avtalet mellan Foodora och Transportarbetareförbundet är unikt eftersom det är det första kollektivavtalet för plattformsföretag som verkar inom den så kallade gig-ekonomin.

Foodoras vd Hans Skruvfors har inte kommenterat avtalet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons