Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Folkvalda och polischefer på extremistlista

Hundratals poliser, folkvalda politiker och militärer finns på en läckt lista över den amerikanska extremistgruppen Oath Keepers medlemmar.
USA • Publicerad 7 september 2022
Flera Oath Keepers-medlemmar har anklagats för inblandning i stormningen av Kapitolium i fjol.
Flera Oath Keepers-medlemmar har anklagats för inblandning i stormningen av Kapitolium i fjol.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

I en rapport av medborgarrättsorganisationen ADL namnges över 38 000 personer som uppges stå på Oath Keepers medlemslista. Fler än 370 arbetar inom polisen och brottsbekämpande myndigheter, flera av dem i chefspositioner. Ytterligare över 100 personer jobbar inom militären.

Enligt ADL:s rapport finns även fler än 80 personer som antingen innehar, eller kandiderar för, offentliga ämbeten på listan.

Annons

Enligt det utskott som utreder stormningen av Kapitolium var Oath Keepers, tillsammans med extremistgruppen Proud Boys, ansvariga för planeringen av attacken den 6 januari 2021.

Den läckta listan väcker förnyade farhågor kring närvaron av extremister inom de myndigheter som har i uppgift att skydda och upprätthålla lagar i USA.

Flera namn på listan som kontaktats av nyhetsbyrån AP uppger att de gick med i organisationen för åratal sedan och aldrig varit aktiva medlemmar.

"Deras åsikter är alldeles för extrema för mig", skriver en polischef i Colorado – som uppger att han distanserade sig från gruppen för flera år sedan – i ett mejl till AP.

Oath Keepers, som grundades 2009, menar att den federala regeringen tar ifrån amerikanerna sina medborgerliga rättigheter. Gruppen ber sina medlemmar att skydda konstitutionen "mot alla fiender, utländska och inhemska".

Fler än 20 personer med kopplingar till Oath Keepers, däribland grundaren Stewart Rhodes, har anklagats för inblandning i stormningen av kongressen. Rhodes och fyra andra medlemmar ställs inför rätta senare i september.

Fakta: Stormningen av kongressbyggnaden

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC hade samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade presidenten.

De gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons