Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Folkomröstning utlyst i Sydossetien

Georgien • Publicerad 13 maj 2022
Separatistledaren Anatolij Bibilov träffade Rysslands president Vladimir Putin utanför Moskva i november 2017. Arkivbild.
Separatistledaren Anatolij Bibilov träffade Rysslands president Vladimir Putin utanför Moskva i november 2017. Arkivbild.Foto: Ivan Sekretarev/AP/TT

En folkomröstning för att bli en del av Ryssland ska hållas i utbrytarområdet Sydossetien i Georgien. En "historisk strävan" för folket, enligt separatistledaren Anatolij Bibilov.

"Anatolij Bibilov har undertecknat ett dekret för att hålla en folkomröstning i republiken Sydossetien", står det i ett uttalande från Bibilovs kontor.

Annons

Folkomröstningen ska hållas den 17 juli.

Ryssland gick i femdagarskriget 2008 in i Georgien och fördrev landets styrkor från Sydossetien och Abchazien. Därefter utropade båda områdena självständighet – något som bara har erkänts av Ryssland och ett fåtal allierade. Ryssland har sedan dess haft militärbaser i områdena och stärkt sitt inflytande.

Georgien har tidigare fördömt en eventuell folkomröstning i Sydossetien som oacceptabel.

Beskedet från Sydossetien kommer samtidigt som kriget rasar i separatistområdena Donetsk och Lugansk i östra Ukraina. Inför invasionen i februari erkände Ryssland de två ukrainska regionerna som självständiga folkrepubliker.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons