Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

FN: Trovärdigt om deportering av barn

Anklagelserna om att Ryssland tvångsdeporterar ukrainska barn för adoption i Ryssland är trovärdiga, uppger FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.
Ukraina • Publicerad 7 september 2022
Mötet i FN:s säkerhetsråd på onsdagen.
Mötet i FN:s säkerhetsråd på onsdagen.Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

I ett möte i FN:s säkerhetsråd diskuteras anklagelser om ryska tvångsdeporteringar från Ukraina.

– Vi är oroade över att de ryska myndigheterna har anammat en förenklad procedur för att ge ryskt medborgarskap åt barn utan föräldrar eller förmyndare, och att dessa barn kan adopteras av ryska familjer, säger Ilze Brands Kehris, FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, till säkerhetsrådet på onsdagskvällen.

Annons

Hon anklagar även Ryssland för att genomföra systematiska övergrepp mot i Ukraina genom att de väpnade styrkorna kroppsvisiterar och förhör civilbefolkningen, samt kopierar data från mobiltelefoner.

Flera personer som ansetts ha kopplingar till regeringen eller militären har torterats och tvångsdeporterats till fångläger i Ryssland, säger Brands Kehris.

– Vi är speciellt oroade över kvinnor och flickor som riskerar att utsättas för sexuellt våld.

USA anklagade tidigare på dagen Rysslands president Vladimir Putin för att presidentkansliet direkt styr tvångsförflyttningar av tusentals ukrainare till Ryssland.

– Ryssland har systematiskt använt tvingade deportationer tidigare och rädslan och lidandet det åsamkar dem som tvingas leva under Kremls kontroll är svårt att överdriva, säger amerikanska utrikesdepartementets talesperson Vedant Patel inför ett möte i frågan i FN:s säkerhetsråd.

Han säger att tvångsförflyttningarna riktar sig mot människor Moskva ser som potentiella hot mot rysk kontroll över Ukraina.

Anklagelserna liknar de som USA:s utrikesminister Antony Blinken framförde i juli. Enligt USA hade då bland annat 260 000 barn tvångsdeporterats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons