Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN till Iran: Slopa sträng skrivning om slöja

Iran • Publicerad 22 september 2023
Allt fler kvinnor i Iran har struntat i att bära slöja, något landets konservativa styre vill ändra på med det nya lagförslaget. Arkivbild.
Allt fler kvinnor i Iran har struntat i att bära slöja, något landets konservativa styre vill ändra på med det nya lagförslaget. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

– Denna drakoniska skrivning går tvärs emot folkrätten och måste slopas.

Ravina Shamdasani, talesperson för FN:s människorättsorgan OHCHR, uppmanar i hårda ordalag Iran att dra tillbaka ett lagförslag som dramatiskt skärper straffen för kvinnor som inte följer landets strikta klädkod.

Annons

Enligt skrivningen om "stöd till hijabens kultur och kyskhet" ska fängelsestraff på upp till tio år kunna utdömas. Piskrapp och böter finns också på straffskalan.

Lagförslaget godkändes i veckan av landets parlament för en försöksperiod på tre år. Inom kort väntas det få grönt ljus av väktarrådet.

FN-företrädare har även kallat lagförslaget "repressivt" och "förnedrande".

I förra veckan var det ett år sedan 22-åriga Mahsa Amini avled på sjukhus i Iran, efter att ha förts bort av moralpolisen för att hon inte ansågs ha burit sin slöja på ett korrekt sätt. Hennes död utlöste en omfattande protestvåg i Iran och världen över.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons