Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN skickar delegation till Nagorno-Karabach

FN kommer att skicka en delegation till Nagorno-Karabach för första gången på runt 30 år. Delegationen kommer arbeta med de humanitära behoven i området.
Nagorno-Karabach • Publicerad 30 september 2023
Delegationen kommer att vara på plats under helgen, enligt talespersonen Stéphane Dujarric. Arkivbild.
Delegationen kommer att vara på plats under helgen, enligt talespersonen Stéphane Dujarric. Arkivbild.Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

– Azerbajdzjans regering och FN har kommit överens om en delegation till regionen. Delegationen kommer att vara på plats under helgen, säger talespersonen Stéphane Dujarric.

Förra veckan blossade oroligheter upp i regionen efter en blixtoffensiv från Azerbajdzjans militär. Offensiven ledde till att armeniska upprorsmän gick med på att avväpnas och en vapenvila inträdde.

Annons

I torsdags meddelade separatiststyret i Nagorno-Karabach att det upplöser sig till årsskiftet. Den inofficiella republiken kommer alltså inte att finnas mer.

Enligt Dujarric har FN inte haft tillgång till regionen på runt 30 år på grund av den "mycket komplicerade och delikata geopolitiska situationen".

– Så det är mycket viktigt att vi kommer att ta oss in, tillägger han.

Det är en grupp med ett tiotal personer under ledning av FN-organet Ocha, med inriktning på humanitär hjälp, som ska bedöma behoven för de människor som är kvar i området och de som lämnar. Stéphane Dujarric tillägger också att FN arbetar med Armeniens regering för att hantera mängden flyktingar som lämnar regionen.

Enligt Armeniens regering har fler än 97 700 människor flytt till landet från Nagorno-Karabach efter förra veckans händelser. Det är mer än 80 procent av regionens befolkning, som varit runt 120 000.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons