Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN: Sju miljoner barn drabbade av skalven

Över sju miljoner barn har drabbats av de stora jordbävningar som skakade Turkiet och Syrien i förra veckan, uppger FN:s barnfond Unicef.
WHO beskriver det som "den värsta naturkatastrof som drabbat Europa på ett sekel".
Turkiet • Publicerad 14 februari 2023
I den turkiska staden Adiyaman har det rests tusentals tält. Enligt FN har sju miljoner barn drabbats av jordbävningarna i Turkiet och Syrien.
I den turkiska staden Adiyaman har det rests tusentals tält. Enligt FN har sju miljoner barn drabbats av jordbävningarna i Turkiet och Syrien.Foto: AP/TT

"I Turkiet levde 4,6 miljoner barn i de tio provinser som drabbades av jordbävningarna. I Syrien uppgår antalet barn till 2,5 miljoner", säger James Elder, talesperson för FN:s barnfond Unicef, vid ett framträdande i Genève på tisdagen.

Enligt Unicef tyder de höga och alltjämt stigande dödstalen på att tusentals barn har omkommit i jordbävningarna – och att ytterligare ett stort antal har förlorat sina föräldrar i katastrofen.

Annons

"Även utan tillgång till säkra siffror är det tragiskt uppenbart att antalet drabbade kommer att öka", säger James Elder.

Världshälsoorganisationen (WHO) beskriver jordbävningen i Turkiet och Syrien som den allvarligaste naturkatastrof som drabbat Europa på ett sekel.

"Vi bevittnar den värsta naturkatastrofen i Europa på ett århundrade – och vi vet ännu inte hur omfattande den är", säger WHO:s Europachef Hans Kluge i ett uttalande på tisdagen.

Sammanlagt har 26 miljoner människor påverkats av katastrofen, enligt WHO.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons