Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN:s säkerhetsråd överens om kärnvapen

FN • Publicerad 1 december 2022
FN:s säkerhetsråd är överens. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

FN:s säkerhetsråds 15 medlemmar röstade unisont för att fortsätta att pressa alla länder att implementera en resolution för att förhindra att massförstörelsevapen hamnar i orätta händer.

Den kommitté som övervakar resolutionen från 2004 får också mandat att fortsätta med sitt arbete till 2032. Resolutionen innebär att FN:s medlemsländer ska anta lagar för att förhindra att exempelvis terrorister lägger vantarna på kärnvapen, kemiska vapen och biologiska vapen. Den kräver också att länderna övervakar sina gränser för att upptäcka och förhindra att vapen och vapendelar sprids.

Annons

Säkerhetsrådet säger i resolutionen att man är djupt oroad över att terrorister och andra icke-statliga aktörer, som korrupta forskare eller personer på svarta marknaden, ska kunna anskaffa, utveckla eller handla med vapnen.

Det är inte sällan som säkerhetsrådet har svårt att enas. Den ryske FN-ambassadören Vassilij Nebenzija säger att resolutionen från 2004 är fortsatt relevant och konstaterade att medlemmarna i rådet haft en konstruktiv inställning och varit flexibla i arbetet med den.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons