Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN: Risk att fler barn föds döda i pandemin

Världen • Publicerad 8 oktober 2020
Två miljoner barn föds döda i världen per år, enligt en FN-rapport. Arkivbild.
Två miljoner barn föds döda i världen per år, enligt en FN-rapport. Arkivbild.Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

Två miljoner barn föds döda i världen varje år, och antalet dödsfall riskerar att öka på grund av coronapandemin, visar en ny rapport, skriver FN:s barnfond Unicef i ett pressmeddelande.

– Det är första gången som Unicef och Världshälsoorganisationen tillsammans presenterar data kring det här och gör en uppskattning av hur stort det här problemet är i hela världen, säger Ulrika Baker, svensk läkare och biträdande hälsochef för Unicef i Tanzania, i en intervju med Ekot.

Annons

Enligt FN riskerar ytterligare 11 procent – runt 200 000 barn – födas döda under ett år i låg- och medelinkomstländer, på grund av coronaviruset.

Minskade eller inställda insatser inom hälso- och sjukvård uppges vara anledningen till det mörka framtidscenariot.

Mer än åtta av tio av alla dödfödda barn föds i utsatta låg- och mellaninkomstländer, där det är brist på mödravård. Runt hälften av dödsfödslarna i Afrika söder om Sahara, samt i centrala och södra Asien, sker under förlossningen. Motsvarande siffra i höginkomstländer är 6 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons