Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN: Över 700 miljoner går hungriga

Över 700 miljoner människor vet inte om eller när de kommer att få nästa mål mat. Situationen väntas bli värre, men anslagen till FN:s stödprogram minskar.
Världen • Publicerad 15 september 2023
Över 700 miljoner människor vet inte om eller när de kommer att få nästa mål mat. Afghanistan är ett av de länder där läget är extra kritiskt, enligt WFP. Arkivbild.
Över 700 miljoner människor vet inte om eller när de kommer att få nästa mål mat. Afghanistan är ett av de länder där läget är extra kritiskt, enligt WFP. Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Enligt Cindy McCain, chef för FN:s matprogram World Food Programme (WFP), tvingas organisationen att skära ned på matransonerna för miljontals människor på grund av minskande ekonomiska resurser.

– I dagsläget upplever vi ett antal pågående kriser, som kommer att leda till fortsatta stora globala humanitära behov, säger hon i ett uttalande.

Annons

Enligt WFP:s statistik tvingas 783 miljoner människor i 79 länder – nästan en tiondel av världens befolkning – att gå till sängs hungriga varje kväll. Över 345 miljoner människor riskerar också att hamna i matosäkerhet under året – vilket är en ökning med nästan 200 miljoner sedan 2021, enligt FN:s matprogram.

Orsaken till de stigande siffrorna är "en dödlig kombination av konflikter, ekonomiska chocker, extremklimat och skyhöga priser på gödselmedel", enligt WFP.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons