Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN: Myanmar måste återgå till demokrati

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar Myanmars militärjunta att återvända till demokratin.
Myanmar • Publicerad 12 november 2022
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.Foto: Javad Parsa/AP/TT

Den hårdföra juntan i Myanmar störtade den folkvalda regeringen i februari 2021, vilket innebar slutet för tio års relativ demokrati. Krisen har varit ett huvudämne under den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Aseans årliga toppmöte.

– Situationen i Myanmar är en mardröm utan slut för människorna och ett hot mot freden och säkerheten i området, säger Guterres.

Annons

– Jag uppmanar Myanmars myndigheter att lyssna till sitt folk, släppa politiska fångar och få den demokratiska övergången tillbaka på rätt spår omedelbart.

Juntans soldater har anklagats för mord och mordbränder i centrala, norra och östra Myanmar där de försöker krossa oppositionen mot det militära styret. Juntan har anklagat kuppmotståndare, som de kallar terrorister, för att ha anlagt bränderna.

Asean har tidigare, tillsammans med juntan, kommit fram till en överenskommelse med fem punkter som syftar till att få ett slut på situationen, men den har hittills ignorerats av militären.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons