Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

FN möts om annekteringarna – "extremt viktigt"

Samma dag som de ryska robotattackerna mot ukrainska städer samlas FN:s generalförsamling för att ta ställning till Rysslands annektering av ukrainska regioner.
Ukraina • Publicerad 10 oktober 2022
Svenske Olof Skoog, EU:s FN-ambassadör, säger att ett misslyckat agerande av FN:s generalförsamling skulle ge andra länder "carte blanche" att göra likadant som Ryssland. Arkivbild.
Svenske Olof Skoog, EU:s FN-ambassadör, säger att ett misslyckat agerande av FN:s generalförsamling skulle ge andra länder "carte blanche" att göra likadant som Ryssland. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT

FN:s generalförsamling sammanträder på måndagen för att diskutera Rysslands olagliga annektering av de ockuperade ukrainska regionerna Cherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja.

Under mötet – som pågår flera dagar – ska FN:s 193 medlemsländer ta ställning till en resolution som håller på att förberedas om annekteringen, efter det att Ryssland i förra veckan lade in sitt veto i säkerhetsrådet mot ett fördömande .

"Mycket, mycket dålig plats"

Annons

– Om inte FN-systemet och det internationella samfundet genom generalförsamlingen reagerar på den här sortens olagliga försök, då skulle vi befinna oss på en mycket, mycket dålig plats, säger Olof Skoog som utarbetar texten i samarbete med Ukraina och andra länder.

Han tillägger att om generalförsamlingen misslyckas med att agera riskerar man att ge andra länder "carte blanche" att göra likadant eller ge Ryssland ett erkännande.

Omröstningen sker dock tidigast på onsdag.

Strider mot folkrätten

Enligt ett utkast som nyhetsbyrån AFP har tagit del av uppmanar resolutionen alla länder och internationella organisationer att inte erkänna annekteringarna, och kräver ett omedelbart tillbakadragande av ryska styrkor från Ukraina.

Ryssland annekterade de fyra regionerna den 30 september, i strid med folkrätten. Beskedet har mötts av kraftfulla fördömanden världen över.

När FN:s säkerhetsråd röstade om resolutionen stod inget annat land på Rysslands sida, men Kina, Indien, Brasilien och Gabon avstod från att rösta.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons