Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN: Mänskliga rättigheter i Belarus "katastrofala"

Det redan dåliga läget för mänskliga rättigheter i Belarus har försämrats ytterligare, varnar en FN-expert.
Bland annat ägnar sig den belarusiska regimen åt att systematiskt rensa civilsamhället från de sista oliktänkande, enligt en FN-rapport.
Belarus • Publicerad 5 juli 2023
Det redan dåliga läget för mänskliga rättigheter i Belarus under Aleksandr Lukasjenkos regim har försämrats ytterligare, varnar en FN-expert. Arkivbild.
Det redan dåliga läget för mänskliga rättigheter i Belarus under Aleksandr Lukasjenkos regim har försämrats ytterligare, varnar en FN-expert. Arkivbild.Foto: Ilya Pitalev/AP/TT

"Situationen förblir katastrofal. Tyvärr fortsätter den också att förvärras", skriver Anaïs Marin, FN:s rapportör om mänskliga rättigheter i Belarus, i sin årliga rapport till organisationen.

Enligt Marin ägnar sig den belarusiska regimen i Minsk åt att medvetet och systematiskt rensa civilsamhället från de sista oliktänkande som fortfarande finns kvar i landet.

Annons

"Regimen har ändrat den redan restriktiva lagstiftningen – vilket har lett till en ökning av politiskt motiverade åtal och straff. Bristen på ansvarsskyldighet för kränkningar av mänskliga rättigheter främjar också ett klimat av rädsla bland offren och deras familjer", skriver hon i rapporten.

I rapporten skriver FN:s rapportör också att över 1 500 personer hålls fängslade i landet på grund av politiskt motiverade anklagelser.

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko slog, med stor hjälp från Ryssland, ned protester mot valet 2020 som hade riggats i Lukasjenkos favör.

Aleksandr Lukasjenko, som suttit vid makten i nästan tre decennier, är en av den ryske presidenten Vladimir Putins viktigaste allierade.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons