Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN larmar: Svältkatastrof väntar i Somalia

FN:s humanitära chef Martin Griffith varnar för att Somalia står inför en svältkatastrof på grund av torka.
Somalia • Publicerad 5 september 2022
Fatuma Abdi Aliyow vid sina två söners gravar utanför Mogadishu. De avled nyligen av undernäringsrelaterade sjukdomar.
Fatuma Abdi Aliyow vid sina två söners gravar utanför Mogadishu. De avled nyligen av undernäringsrelaterade sjukdomar.Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

– Svält står vid dörren, säger Griffith vid en pressträff i Mogadishu.

Hungersnöden kommer troligtvis att drabba områden i södra Somalia mellan oktober och december i år, enligt FN-chefen. Han säger också att han chockats av det lidande han sett de senaste dagarna.

Annons

Östra Afrika har drabbats av den värsta torkan på 40 år efter att flera dåliga regnsäsonger i rad. Vissa hjälporganisationer har tidigare varnat för att hungersnöden kan bli värre än den 2010 då 260 000 människor – varav hälften små barn – dog.

Somalia anses vara ett av världens mest sårbara länder när det gäller klimatförändringar, samtidigt som terrorvåld ofta gör det svårt för hjälporganisationer att nå fram. Somalia importerade även i stort sett allt sitt vete från Ryssland och Ukraina före kriget, och har drabbats hårt av krigets konsekvenser på matmarknaden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons