Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN kräver utredning av massakrer i Moçambique

Uppemot 50 människor rapporteras ha mördats i brutala attacker mot byar i Moçambique de senaste dagarna. Många av offren, varav flera kvinnor och barn, ska ha halshuggits.
FN efterfrågar nu en utredning av massakrerna.
Moçambique • Publicerad 11 november 2020
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

"Generalsekreteraren är chockad över rapporterna om massakrer utförda av icke-statliga väpnade grupper i flera byar . . . samt rapporterna om halshuggningar och kidnappningar av kvinnor och barn", skriver en talesperson för FN-chefen António Guterres i ett uttalande enligt Reuters.

Lokala medier rapporterar om flera attacker under de senaste dagarna i provinsen Cabo Delgado utförda av grupper med kopplingar till IS, skriver nyhetsbyrån.

Annons

Islamistiska extremister började genomföra attacker i Cabo Delgado, som gränsar till Tanzania och där det finns stora gasfyndigheter, under 2017. Våldet har trappats upp i år.

Utbredd fattigdom och misstankar om att en korrupt elit lägger vantarna på vinsten från gasutvinningen har underlättat rekryteringen till de väpnade grupperna.

I september anklagade människorättsorganisationen Amnesty International den moçambikiska militären för att ha begått grova övergrepp under en offensiv mot de väpnade grupperna i området. Landets försvarsdepartement avfärdar anklagelserna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons