Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN-experter: Gruvplan utgör en risk för samer

Politik • Publicerad 10 februari 2022
Renar rör sig i utkanten av Jokkmokk. Arkivbild.
Renar rör sig i utkanten av Jokkmokk. Arkivbild.Foto: Malin Moberg/AP/TT

Sveriges regering bör inte ge grönt ljus till den omstridda järnmalmsgruvan i Kallak/Gállok utanför Jokkmokk. Det anser två FN-experter som varnar för att gruvan innebär "oåterkalleliga risker" för mark som används av den samiska befolkningen och särskilt skulle påverka rennäringen negativt.

José Francisco Cali Tzay, FN:s särskilda rapportör för urfolksrättigheter, och David Boyd, FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter och miljö, uttrycker i ett uttalande oro över bristen på samtycke och samråd från samerna under processen.

Den mångåriga och infekterade kampen om gruvan i Jokkmokks kommun har gått in på sluttampen. Nästa månad väntas regeringen säga ja eller nej till det brittiska prospekteringsbolaget Beowulf Minings ansökan om järnmalmsbrytning i området.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons