Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN-chef: Fruktansvärt pris för fossil dårskap

FN:s generalsekreterare är skakad av förstörelsen han ser i översvämningsdrabbade Pakistan.
Han skyller katastrofen på den av människan utlösta klimatkrisen.
Världen • Publicerad 10 september 2022
FN:s generalsekreterare António Guterres och Pakistans premiärminister Shahbaz Sharif (till höger) besöker drabbade för översvämningskatastrofen i Pakistan.
FN:s generalsekreterare António Guterres och Pakistans premiärminister Shahbaz Sharif (till höger) besöker drabbade för översvämningskatastrofen i Pakistan.Foto: Premiärministerns kansli via AP/TT
Tillfälliga UNHCR-läger för översvämningsdrabbade.
Tillfälliga UNHCR-läger för översvämningsdrabbade.Foto: Fareed Khan/AP/TT

FN-chefen Guterres är på rundresa i det hårt drabbade Pakistan. Men han riktar sin kritik och skuldbelägger världens rika länder.

– Jag saknar ord att beskriva det jag sett i dag, sade Guterres på en presskonferens i hamnstaden i Karachi efter att ha rest runt i södra delarna av landet.

Annons

Han konstaterar att priset som världen måste betala för vår fossila dårskap är fruktansvärt hög.

"Pakistan och andra utvecklingsländer betalar ett fruktansvärt pris för orubbligheten hos de stora utsläpparna som fortfarande satsar på fossila bränslen", skriver Guterres på sociala medier.

FN-chefen hoppas att besöket i Pakistan ska bidra till ökat ekonomiskt stöd till Pakistan. Förstörelsen där beräknas kosta 30 miljarder dollar – närmare 300 miljarder kronor – och har kostat minst 1 400 människor livet.

Men Guterres ville också markera behoven av globala insatser:

"Från Islamabad sänder jag en global uppmaning: Stoppa galenskapen. Investera i förnybar energi. Avbryt kriget mot naturen."

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons