Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN-chef för humanitär hjälp i Sudansamtal

Chefen för FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha) deltar i samtalen om ett eventuellt eldupphör mellan Sudans två stridande parter.
Sudan • Publicerad 7 maj 2023
Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha), deltar i samtalen om ett eventuellt eldupphör i Jidda. Arkivbild.
Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha), deltar i samtalen om ett eventuellt eldupphör i Jidda. Arkivbild.Foto: Martial Trezzini/AP/TT

Syftet med Martin Griffiths besök är att "delta i humanitära frågor relaterade till Sudan", uppger talespersonen Eri Kaneko.

Griffiths befann sig i Sudan tidigare i veckan, och krävde då säkerhetsgaranter "på högsta nivå" för att säkerställa att bistånd når nödställda i Sudan. Utspelet kom efter att sex lastbilar som fraktade nödhjälp och livsmedel till regionen Darfur plundrades.

Annons

Inget tyder dock på att Griffiths spelar en direkt roll i diskussionerna som hålls i Saudiarabiens Jidda om ett eventuellt eldupphör.

Samtalen inleddes i lördags, men generalerna som leder de rivaliserade styrkorna, den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna RSF, är förtegna om vad de innehåller.

Redan innan konflikten eskalerade den 15 april behövde ungefär en tredjedel av Sudans medborgare humanitärt bistånd, enligt FN. Nu räknar organisationen med att antalet människor i Sudan som kommer att drabbas av akut matbrist kan att öka med upp till 2,5 miljoner om striderna inte upphör.

Flera avtal om eldupphör har redan ingåtts, men inget av dem respekterats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons