Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN: Brutala övergrepp på civila i Sydsudan

Mellan februari och maj skördade de politiska sammandrabbningarna i Sydsudan över 170 människoliv, uppger FN.
Sydsudan • Publicerad 6 september 2022
President Salva Kiir och hans rival, vicepresident Riek Machar, i Sydsudans huvudstad Juba 2020.
President Salva Kiir och hans rival, vicepresident Riek Machar, i Sydsudans huvudstad Juba 2020.Foto: AP/TT

Enligt FN utsattes dessutom hundratals kvinnor och barn för kidnappningar och brutala övergrepp, däribland gruppvåldtäkter. En nioårig flicka dog av sina skador efter en gruppvåldtäkt.

"Många av de bortförda utsattes för sexuellt våld, däribland flickor så unga som åtta år", uppger FN:s fredsbevarande styrkor i Sydsudan, UNMISS, och FN:s flyktingorgan UNHCR i ett gemensamt uttalande.

Annons

Stridigheterna mellan styrkor lojala å ena sidan president Salva Kiir, å andra sidan vicepresident Riek Machar rasade i minst 28 byar.

Sydsudan har präglats av instabilitet och politisk oro sedan självständigheten 2011. Inbördeskrig rasade mellan 2013 och 2018 då runt 400 000 människor dödades och miljoner drevs på flykt, men våldsamma strider utbryter fortsatt med regelbundna mellanrum.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons