Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flygsiffror fortsatt låga: "Svag efterfrågan"

Efterfrågan på flygresor ligger i Sverige fortsatt kvar på historiskt låga nivåer. Under september minskade antalet passagerare vid Swedavias flygplatser med 83 procent jämfört med motsvarande period i fjol.
Ekonomi • Publicerad 7 oktober 2020
Antalet resenärer vid Swedavias flygplatser minskade med 83 procent i september jämfört med motsvarande period i fjol. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Under sommarmånaderna såg vi en försiktig återhämtning av flygtrafiken, men utvecklingen stagnerar i september med en svag efterfrågan för både affärs- och fritidsresandet", säger Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson i en kommentar.

Det totala antalet resenärer uppgick till 643 000. Av dessa var 369 000 utrikesresenärer och 274 000 inrikesresenärer.

Annons

I somras meddelade den statliga flygoperatören att trafiken under årets andra kvartal minskat med 97 procent medan intäkterna rasat med nästan 1,3 miljarder kronor.

Coronapandemin har samtidigt slagit undan benen på flygbolag som SAS och Norwegian som båda har kämpat med katastrofala passagerarsiffror och intäkter som störtdykt. Och i april meddelade flygbolaget BRA att man ansöker om rekonstruktion till följd av krisen i flygbranschen.

Jonas Abrahamsson spår att hösten blir en fortsatt osäker tid för branschen.

"Den stora ovissheten innebär utmaningar under en lång tid framöver för svensk tillgänglighet, för svensk besöksnäring och alla branscher som är beroende av flyget", säger han.

Swedavia driver tio flygplatser i Sverige, däribland Arlanda och Landvetter. Av dem klarade sig Luleå bäst med en passagerarminskning på 67 procent i september.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons