Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nära 70 döda i flygplanskraschen i Nepal

Minst 68 människor har omkommit sedan ett flygplan kraschat i staden Pokhara i centrala Nepal.
Sökandet efter fyra människor fortsätter på måndag, uppger myndigheter.
Nepal • Publicerad 15 januari 2023
Räddningstjänsten som arbetar med att få ut alla ur passagerarplanet som kraschat i staden Pokhara i Nepal.Foto: AP/TTYunish Gurung

En video på sociala medier visar hur flygplanet kommer in lågt över ett tättbefolkat område innan det plötsligt gör en tvär sväng åt vänster, följt av en kraftig explosion. Andra bilder visar lågor och svart rök från vrakdelar av planet som spridits på olycksplatsen.

Minst 68 människor uppges ha omkommit – vilket gör flygplansolyckan till landets dödligaste på tre decennier.

Annons

– Vi arbetar aktivt för att så snart som möjligt hämta och identifiera kropparna och överlämna dem till deras familjer, sade en talesperson för polisen till AFP tidigare under söndagen.

Men efter mörkrets inbrott avbröts sökandet efter de fyra personer som fortfarande inte hittats. Sökandet återupptas på måndag, uppger lokala myndigheter.

Kraschade i ravin

En talesperson för armén uppgav tidigare att det var svårt att hålla i gång sök- och räddningsoperationen eftersom flygplanet kraschat in i en ravin.

– Jag promenerade och hörde en hög explosion som om en bomb sprängts, säger ett vittne som befann sig omkring 500 meter från olycksplatsen.

En lokal tjänsteman uppgav tidigare att några överlevande förts till sjukhus, men uppgifterna har varken kunnat bekräftas av flygbolaget eller någon annan källa.

Flygplanet, som kom från huvudstaden Katmandu, kraschade i närheten av en nyligen öppnad flygplats i Pokhara. Ombord fanns 72 människor, varav 68 passagerare och fyra besättningsmedlemmar, uppger en talesperson för flygbolaget Yeti Airlines.

Utländska medborgare

Av passagerna är 53 nepaleser, fyra ryssar och två koreaner. Det ska också finnas enstaka passagerare från bland annat Frankrike, Irland, Australien och Argentina. Minst 15 av passagerarna uppges vara utländska medborgare.

Utrikesdepartementets pressjour säger till TT vid 21-tiden på kvällen att man inte har några uppgifter om döda eller skadade svenska medborgare.

Nepals premiärminister Pushpa Kamal Dahal har kallat regeringen till ett krismöte och en kommission har tillsatts för att utreda olyckan.

Den nepalesiska flygindustrin har länge dragits med dålig säkerhet på grund av bristande upplärning av flygpersonal och eftersatt underhåll. EU har av säkerhetsskäl förbjudit nepalesiskt flyg i sitt luftrum.

Annons

Landet har också svårtillgängliga landningsbanor och det snabbt skiftande vädret i det bergiga landskapet kan skapa förrädiska flygförhållanden.

Fakta: Uppmärksammade flygolyckor i Nepal

Maj 2022 – 22 personer omkom när ett flygplan som var på väg från staden Pokhara till bergsbyn Jomsom störtade.

Mars 2018 – 51 personer omkom när ett flygplan från Bangladeshs huvudstad Dhaka kraschade på Katmandus internationella flygplats. 20 personer överlevde mirakulöst kraschen.

Februari 2014 – 18 personer omkom när ett flygplan som var på väg från Pokhara till staden Jumla kraschade in i ett berg.

Maj 2012 – 15 personer omkom när ett flygplan från Pokhara störtade in i en klippa nära bergsbyn Jomsom. Sex personer överlevde olyckan, varav två danskar.

September 1992 – Samtliga 167 personer ombord på ett plan från Pakistan omkom när det försökte landa på flygplatsen i Katmandu.

Augusti 1992 – Samtliga 113 personer ombord på ett plan från Thailand omkom när det kraschade i en bergssluttning norr om Katmandu.

Källa: AP, AFP, TT

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons