Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flygförseningar för över en miljon kronor i Blekinge

Mer än tre timmars flygförsening kan ge dig rätt till ekonomisk kompensation.
Första halvåret 2018 har flyg försenats från Ronneby, så att resenärer kan begära sammanlagt över 1,2 miljoner.
Kallinge • Publicerad 30 juli 2018
Flygförseningar på mer än tre timmar ger rätt till kompensation från flygbolaget. Undantaget är förseningar som beror på extraordinära händelser.
Flygförseningar på mer än tre timmar ger rätt till kompensation från flygbolaget. Undantaget är förseningar som beror på extraordinära händelser.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ett försenat flyg kan få stora effekter för resenären och spräcka uppgjorda planer. För semesterfirarna kan det betyda att nästa flyg inte hinns med. För affärsresenärer finns inbokade möten att passa.

Enligt företaget Airhelp, som driver kompensationskrav för inställda och försenade flyg, har 2018 redan blivit ett rekordår för flygförseningar, världen över.

Annons

Strejker, personalbrist, och en ständigt växande turism, anges som några av skälen till att förseningarna ökar. De stora flygplatserna har ett ständigt in- och utflöde av flygplan. Uppstår det förseningar på en plats kan det sprida vidare till fler platser och linjer.

På Arlanda och Bromma är ungefär en fjärdedel av flygen försenade, enligt Airhelps databas över förseningar.

Ronneby Airport, som har flyglinjer till båda Stockholmsflygplatserna hamnar på samma andel, runt 26 procent, men har betydligt färre avgångar. En försening på en avgång i Ronneby ger större genomslag i statistiken.

– I andelen ingår alla förseningar, också de kortaste. Det är inte bara de förseningar, som kan ge rätt till ersättning. Men det ger en hint om hur problemet ser ut, säger Daniel Nord, presskontakt för Airhelp, och konsult på pr-byrån Spotlight.

EU har regler för flygresenärers rättigheter vid ett försenat eller inställt flyg, och regler för vilka skyldigheter som flygbolagen har.

En flygresa som har blivit mer än tre timmar försenad ska kompenseras ekonomiskt, om förseningen inte beror på en ”extraordinära omständigheter”. Vad som är en extraordinär omständigheter avgörs från fall till fall.

Airhelp räknar med att förseningarna på flygplatserna i Sverige hittills i år har lett till möjliga ersättningskrav för resenärerna på över en halv miljard kronor.

Förra året samma period låg det på hälften så mycket, 278 miljoner kronor.

Ronnebys andel av kompensationskraven under tiden 1 januari till 30 juni ligger på drygt 1,2 miljoner.

– Det är väldigt många resenärer som inte känner till vilka rättigheter de har, säger Daniel Nord.

Annons

Sträckan Ronneby – Arlanda är, enligt Airhelp, en av de linjer i Sverige, som har störst andel försenade flyg, cirka 39 procent. Också då räknas såväl korta som långa förseningar in, inte bara de som ger ersättning.

Sträckan flygs av flygbolaget SAS.

– Vi brukar inte kommentera statistik från extern part, säger Troels Karlskov, PR Specialist på SAS Communication, och hänvisar till den månadsvisa statistik som SAS publicerar för hela koncernen.

I juni låg punktligheten för SAS på 73,5 procent, totalt sett.

– Det är många saker som kan påverka, och innebära att ett flyg blir försenat eller inställt. Det är ofta en kombination av flera faktorer som får följdeffekter. Det kan bland annat bero på tekniska problem, väderförhållande, flygtrafikledning eller förseningar på andra flygplatser, säger Troels Karlskov.

Flygbolaget har dagligen 800–900 flygningar inrikes och utrikes.

– Vi är inte nöjda med förseningar eller inställda flyg och gör alltid allt vad vi kan för att hjälpa våra kunder. Vid ett inställt flyg blir våra passagerare alltid ombokade till nästa möjliga avgång eller alternativ, så de kommer fram till sina resmål, säger Troels Karlskov.

Ronneby Airport är en av tio nationella flygplatser som drivs av Swedavia.
Ronneby Airport är en av tio nationella flygplatser som drivs av Swedavia.Foto: Patric Söderström

Ronneby Airport är en av tio nationella flygplatser, som ska knyta samman Sverige, och Sverige med världen. Under första halvåret 2018 hade flygplatsen 116 000 passagerare.

– Ett flyg som kommer in med försening, får med sig en försening ut. En försening ger följdeffekter. Flygtrafik är en komplex apparat, säger Hans Uhrus, presschef för Swedavia.

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons