Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flygattacker mot Gazaremsan i spänt läge

Israels flygvapen genomförde natten mot söndagen flera attacker på Gazaremsan.
En video som visar hur en israelisk gränspolis skjuter ihjäl en palestinsk man riskerar samtidigt att förvärra ett redan spänt läge.
Mellanöstern • Publicerad 4 december 2022
Ett israeliskt stridsflygplan. Arkivbild.
Ett israeliskt stridsflygplan. Arkivbild.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Enligt den israeliska militären riktades flygattackerna mot militärställningar kopplade till islamiströrelsen Hamas, som styr Gazaremsan. Attackerna skedde som svar på en raket som avfyrades mot södra Israel på lördagskvällen.

Ingen palestinsk grupp har ännu tagit på sig ansvaret för raketen, som slog ned i närheten av gränsen. Det har varit relativt lugnt i gränsområdet vid Gaza sedan augusti då strider utbröt under tre dagar mellan Israel och den väpnade palestinska gruppen Islamska jihad.

Annons

På Västbanken och i östra Jerusalem har spänningarna däremot ökat under flera månader. Året ser, enligt FN, ut att bli det dödligaste i området sedan 2005.

Palestinska dåd mot israeler, där 19 personer dödats, har följts av israeliska militära räder på Västbanken. Åtminstone 125 palestinier har dödats, och det mesta pekar mot fortsatt eskalering.

Video ökar spänningarna

De senaste dygnen har ett filmklipp som visar hur en israelisk gränspolis skjuter ihjäl en 22-årig palestinsk man på Västbanken fått stor spridning och väckt reaktioner.

Det 38 sekunder långa klippet visar hur gränspolisen hamnar i bråk med tre palestinier på en trottoar i Hawara, vid staden Nablus. Polisen kopplar ett grepp om den 22-årige mannen och drar iväg honom från de andra. De två måttar slag mot varandra medan den unge mannen försöker slita sig loss.

Palestiniern får ett grepp om polisens automatvapen och de två sliter bägge i det. Geväret faller till marken och polisen har då tagit fram en pistol och skjuter 22-åringen i överkroppen, varpå han faller till marken. Totalt fyra skott avlossas på nära håll.

Andra män i omgivningen reagerar förtvivlat med händerna på sina huvuden.

Skiftande versioner

Versionerna av händelserna som föranledde bråket och skotten går isär.

Israel hävdar att polisen agerade i självförsvar sedan 22-åringen försökt angripa två israeler i en bil, varav en var en soldat som inte var i tjänst. Enligt den israeliska utsagan knivskars en av israelerna i ansiktet. Den israeliska tidningen Haaretz skriver att ögonvittnen bestrider den beskrivningen.

Den palestinske borgmästaren i Hawara, Moein Dmeidy, kallar i sin tur dödsskjutningen för oförsvarlig och "kallblodig". Enligt Dmeidy hindrade israeliska säkerhetsstyrkor en palestinsk ambulans från att nå fram till platsen.

Den skjutne 22-åringen syns i filmklippet vrida sig på marken och det framgår inte där när han avled av sina skador.

Annons

Efteråt uppstod drabbningar i Hawara där ett tiotal personer skadades.

Uppmanar till utredning

FN:s sändebud i Mellanöstern, norrmannen Tor Wennesland, skriver på Twitter att han är "förskräckt" över händelsen och uppmanar till en grundlig utredning.

Den senaste veckan har minst åtta palestinier dödats i skilda händelser på Västbanken. Två medlemmar i Islamiska jihad sköts ihjäl i samband med en nattlig räd. En annan person dödades sedan han kört på och skadat en israelisk soldat med bil.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons