Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

16-årig flicka döms för mord på sin lillebror

En 16-årig flicka döms för att ha mördat sin lillebror i Vällingby i västra Stockholm i somras.
Flickan har erkänt gärningen men menar att det rör sig om en olycka. Domen kommer överklagas, uppger hennes försvarare.
Brott • Publicerad 2 februari 2023
Solna tingsrätt meddelade sin dom under torsdagen. Arkivbild.
Solna tingsrätt meddelade sin dom under torsdagen. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Flickan döms till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader. Straffvärdet för en vuxen person hade varit 18 års fängelse, enligt Solna tingsrätt.

"Med den ungdomsreduktion som gäller vid straffmätning motsvarar detta fyra års fängelse för flickan. Eftersom villkorlig frigivning inte finns vid sluten ungdomsvård ska straffet bestämmas till sluten ungdomsvård två år och åtta månader", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Annons

Flickan ska även betala skadestånd på 130 000 kronor till en anhörig.

Det var den 16 juli förra året som polisen larmades till en lägenhet i Vällingby och grep den då 15-åriga flickan misstänkt för mordförsök på sin bror.

Pojken som var under 15 år fördes till sjukhus men avled dagen efter. I november åtalades flickan för mord.

Strypvåld orsak

Enligt dödsfallsutlåtandet dog pojken till följd av strypvåld. Tingsrätten anser inte det vara styrkt att flickan agerat med avsikt att döda brodern, men däremot har hon haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt.

"Detta betyder att hon förstod att pojken kunde dö av hennes agerande, men att detta inte stoppade henne från att göra som hon gjorde", skriver domstolen.

Flickan själv har i domstolen uppgett att händelsen föranleddes av ett bråk mellan henne och brodern och att hon inte insåg vad hon hade gjort förrän efteråt.

"Hon minns egentligen inte vad det var de bråkade om. Hon har bråkat med både NN (en anhörig) och NN (brodern) flera gånger. I de flesta fall minns hon inte varför de bråkat. Det började ofta med småtjafs som blev till större bråk", berättade flickan i tingsrätten enligt domen.

Ska överklaga

Flickans försvarare Robin Söder säger domen kommer överklagas till hovrätten.

– Hennes inställning är att det varit en olyckshändelse. Det har börjat med ett bråk som sedan övergått till att hon hållit sin hand över målsägarens hals som därmed blivit medvetslös och sedan hamnat i koma och avlidit. Hon har inte haft för avsikt att han ska dö och därför menar vi att hon inte ska dömas för mord, säger Söder till TT.

Enligt åklagaren har det funnits en historik av konflikter mellan flickan och hennes yngre bror och polis hade tidigare kallats till lägenheten.

Annons

Åklagaren har även lyft uppgifter i orosanmälan till socialtjänsten och deras utredningar gällande flickans våldsamma uppträdande mot brodern. Socialsekreterare har före mordet uppgett att man oroats för broderns situation och hur han påverkats då han utsatts för våld och verbala kränkningar av systern.

16-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som funnit att hon inte lider av en allvarlig psykisk störning. Det har därmed saknats förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons