Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flera döda efter flera laviner i Alperna

Minst elva personer har omkommit i laviner i Alperna sedan i fredags.
Österrike • Publicerad 5 februari 2023
Håll er till pistade backar, manar myndigheter i Österrike. Bilden är från ett annat tillfälle.
Håll er till pistade backar, manar myndigheter i Österrike. Bilden är från ett annat tillfälle.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Värst drabbade är bergen i Österrike, där åtta personer mist livet. Bara under lördagen kom rapporter om 30 laviner i Tyrolen, och åtminstone elva personer ska ha kommit i deras väg.

Under söndagen har räddningspersonal grävt fram två personer i S:t Anton. En sökinsats som pågick under lördagen fick avbrytas flera gånger på grund av svåra förhållanden. När de två hittades låg de under fyra meter snö, uppger den österrikiska nyhetsbyrån APA.

Annons

De flesta dödsoffer har krävts sedan skidåkare kört utanför pistade backar, men även en förare som körde plogbil har omkommit. Hans fordon hamnade i en lavin och fördes 200 meter nerför en backe natten till söndag.

Senare under söndagen omkom en person i en lavin öster om Bolzano i den italienska delen av Tyrolen. Dessutom har två personer mist livet i laviner i Schweiz under helgen.

Myndigheter råder skidåkare att vara försiktiga då lavinfaran är stor på flera håll. Oerfarna åkare uppmanas särskilt att hålla sig till pistade backar.

Det stora antalet laviner tros ha att göra med att det snöat intensivt i området i flera dagar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons