Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flera Natoländer vill se Ukraina i alliansen

Ledarna för nio Natoländer skriver i ett gemensamt uttalande att de stöttar den ukrainska medlemsansökan till försvarsalliansen. De uppmanar samtidigt alla 30 medlemsländer att öka sitt militära stöd till landet.
Ukraina • Publicerad 2 oktober 2022
Ruslan Stefantjuk, det ukrainska parlamentets talman, president Volodymyr Zelenskyj och premiärminister Denys Sjmyhal med Ukrainas snabbansökan till Nato. Bild från i fredags.
Ruslan Stefantjuk, det ukrainska parlamentets talman, president Volodymyr Zelenskyj och premiärminister Denys Sjmyhal med Ukrainas snabbansökan till Nato. Bild från i fredags.Foto: Ukrainska presidentkansliet via AP/TT

De nio ledarna företräder Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen, Nordmakedonien, Montenegro, Polen, Rumänien och Slovakien. De ger dock ingen tydlig tidslinje om när Ukraina skulle kunna bli ett Natoland.

"Vi stöder Ukraina i landets försvar mot Rysslands invasion, kräver (att Ryssland) omedelbart drar sig tillbaka från alla ockuperade territorium och uppmanar alla allierade att avsevärt öka sitt militära stöd till Ukraina", står det i uttalandet.

Annons

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj meddelade i fredags att landet skulle lämna in en snabbansökan till försvarsalliansen Nato.

För att ett land ska bli medlem i Nato krävs att alla 30 medlemsländer godkänner ansökan. Att Ukraina nu befinner sig i krig försvårar ansökan.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har inte gett något konkret svar om ett eventuellt ukrainskt medlemskap. I fredags konstaterade han att ett beslut om ukrainskt medlemskap i försvarsalliansen kräver konsensus av samtliga medlemsländer, och sade att fokus nu måste förbli att hjälpa Ukraina i kriget.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons