Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

30 skjutningar – "Konflikt under uppsegling"

Lördagens skottlossning i Eskilstuna är den 30:e i staden i år. Polisen befarar en ny konflikt mellan två kriminella grupperingar.
Brott • Publicerad 14 november 2022
Polisen befarar att en ny konflikt är under uppsegling mellan kriminella gäng i Eskilstuna. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Det var vid 20-tiden på lördagen som flera skott avlossades mot ett lägenhetshus i Eskilstunas södra delar. Inga personer skadades i samband med skottlossningen, men polisen ser den som ett led i en ny och eskalerande konflikt mellan två rivaliserande gäng från olika delar av staden.

– Olika händelser har skett i närtid som gör att man har kommit på kant med varandra, säger Oscar Nissfolk, biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, vid en pressträff på måndagen.

Dyster milstolpe

Annons

Skottlossningen, den 30:e i Eskilstuna under år 2022, utgör en dyster milstolpe för staden som den senaste tiden har hamnat i blickfånget på grund av en eskalerande våldsspiral.

Enligt polisen har det gjorts vissa fynd i anslutning till platsen där lördagens skottlossning ägde rum, men det finns i nuläget inga gripna eller misstänkta i ärendet.

Den konflikt som enligt polisen är "under uppsegling" rör stadens narkotikamarknad.

– Bakgrunden till detta berör initialt affärsintressen, men risken om detta fortsätter är att intresset ändras till en mer känslostyrd konflikt, säger Oscar Nissfolk.

På söndagskvällen larmades polisen återigen om en misstänkt skottlossning i Eskilstuna.

Larmet kom strax före klockan 21 på söndagen sedan vittnen sett vapenliknande föremål och hört höga smällar.

Sköt vid firande

Ett område i stadsdelen Norr, där den misstänkta skottlossningen skedde, spärrades av och polisen genomförde under natten en teknisk undersökning.

Ingen skadades i samband med den händelsen, som inte bedöms ha någon koppling till någon pågående konflikt. De misstänkta skotten var enligt polisens presstalesperson sannolikt inte riktade mot någon, utan avlossades under ett bröllopsfirande.

– Vi tror att man har suttit i någon typ av fordon och att man har skjutit rakt upp i luften, säger Oscar Nissfolk, som inte vill bekräfta att det rörde sig om ett bröllop utan nöjer sig med att konstatera att det handlat om ett "firande".

– Det var ett fullkomligt omdömeslöst och hänsynslöst beslut.

Vid 22-tiden greps fyra män i 25- till 40-årsåldern misstänkta för grovt vapenbrott i anslutning till händelsen. De fyra anhölls vid 02-tiden av åklagare som skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons