Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler vill jobba i Sverige

Tusentals utländska ingenjörer, bärplockare, kockar och städare vill jobba i Sverige. Efter pandemismällen ökar arbetskraftsinvandringen rejält på nytt.
Ekonomi • Publicerad 15 juli 2021
Drygt 3|000 bärplockare och plantörer har sökt arbetstillstånd hos Migrationsverket. Arkivbild.
Drygt 3|000 bärplockare och plantörer har sökt arbetstillstånd hos Migrationsverket. Arkivbild.Foto: Fredrik Karlsson/TT
Antal per år (siffran avser första halvåret).
Antal per år (siffran avser första halvåret).Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Allt fler vill jobba i Sverige. Under pandemin minskade ansökningarna om arbetstillstånd kraftigt, men nu är nivåerna nästan som före pandemin.

Under de första sex månaderna i år har Migrationsverket beviljat drygt 12 000 nya ansökningar från ingenjörer, kockar, snickare, bärplockare och andra.

Annons

Bo Axelsson driver ett bärplockningsföretag och säger att pandemin nästan satte helt stopp för verksamheten 2020, men att de thailändska bärplockarna har kommit tillbaka i sommar.

Vaccination

– Vi kräver att plockarna ska vara fullt vaccinerade när kommer till Sverige, annars är det som vanligt. Men smittspridningen ökar i Thailand nu, så vi får se hur begränsningarna där slår mot deras rörlighet, säger han.

Däremot har antalet ansökningar bland snabbmatspersonal, kockar och städare minskat i den hårt drabbade restaurangbranschen.

– Det är väl för tidigt att säga att man kan dra en suck av lättnad efter pandemin, men ändå, läget är klart bättre, säger Patrik Karlsson, som sysslar med kompetensförsörjningsfrågor på arbetsgivarnas organisation Svenskt Näringsliv.

Ingenjörer

Cirka 3 500 högutbildade inom teknik sökte arbetstillstånd första halvåret i år.

– Tusentals ingenjörer fattas i svenska företag. Vi ska vara glada att folk från andra länder vill och kan komma hit, säger Patrik Karlsson.

Migrationsverket kräver att de sökande ska ha ett jobberbjudande och avslår om den sökande erbjuds jobb med lön och villkor som är sämre än vad kollektivavtalen anger.

– Men i praktiken, när arbetstagarna väl är här, visar det sig alltför ofta att villkoren blir mycket sämre än vad som angavs i ansökan, säger Therese Guovelin, som är förste vice ordförande för Landsorganisationen (LO).

LO tycker att arbetskraftsinvandring bara ska ske till bristyrken.

– Vi har massarbetslöshet i Sverige. Den som är arbetslös i Sverige bör komma i fråga i första hand, säger Therese Guovelin.

Asylsökande

Annons

Samtidigt söker allt färre asyl i Sverige. Under årets första sex månader har Migrationsverket registrerat totalt 4 800 asylansökningar. Minskningen har pågått sedan regeringen genomförde den tillfälliga flyktinglagen 2015 då 163 000 personer sökte asyl.

Syriska, afghanska och irakiska medborgare är vanligast bland asylansökningarna.

Fakta: Arbetstillstånd och asyl

Sökta arbetstillstånd:

Första halvåret 2019: 14 400

Första halvåret 2020: 7 700

Första halvåret 2021: 12 100

Asylsansökningar:

2017: 25 700

2018: 21 500

2019: 21 900

2020: 13 000

Första halvåret 2021: 4 800

Källa: Migrationsverket

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons