Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler röker marijuana än cigaretter i USA

USA • Publicerad 4 september 2022
Nästan hälften av svaranden i Gallupundersökningen uppger att de någon gång testat att röka marijuana. Arkivbild.
Nästan hälften av svaranden i Gallupundersökningen uppger att de någon gång testat att röka marijuana. Arkivbild.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

För första gången har andelen som röker marijuana i USA gått om de som röker cigaretter, enligt en Gallupundersökning. Bruket av marijuana är det högsta som någonsin uppmätts, rapporterar CBS News.

Av de vuxna amerikanerna som deltog i undersökningen uppger runt 16 procent att de för närvarande röker marijuana. För de som är under 35 år är samma siffra 30 procent, och nästan hälften av de svarande säger att de någon gång testat att röka marijuana.

Annons

Samtidigt har andelen som röker cigaretter minskat kraftigt de senaste årtionden. Endast elva procent meddelade nu att de är rökare, vilket är den lägsta siffran sedan 1944 då Gallup började samla in uppgiften.

– Att röka cigaretter är tydligt på nedgång och kommer med största sannolikhet att bli ännu mer ovanligt de kommande åren, säger Gallups forskare Frank Newport till CBS.

Rekreationsbruk av marijuana är olagligt i över hälften av USA:s delstater, men marijuana är lagligt i någon form i 38 delstater.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons