Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler regeringskriser hotar Finland i höst

Finlands regering överlevde krisen för några dagar sedan. Men ett nytt politiskt landskap bäddar för fler framtida regeringskriser, och samarbetspartierna ser inte ut att dra jämt .
Finland • Publicerad 2 maj 2021
Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) har goda skäl att känna sig lättad att regeringssamarbetet höll. Arkivbild.
Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) har goda skäl att känna sig lättad att regeringssamarbetet höll. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

I torsdags morse öppnades de gröna trädörrarna på Villa Bjälbo och fem nöjda finska ministrar traskade ut i aprilkylan. De meddelade att regeringens parter kommit framåt i förhandlingarna om de kommande två årens budget.

– Vi har ännu öppna frågor, men de centrala frågorna är nu lösta. Jag tror att regeringen kan fortsätta sitt arbete också efter dessa ramförhandlingar, sade statsminister Sanna Marin (SDP).

Annons

Hon hade goda skäl att vara lättad.

Fram till på tisdagsmorgonen fanns reella farhågor om att regeringen skulle falla till följd av att samarbetspartierna inte kunde enas om budgeten. Bland annat var frågor om coronastimulanser och skatt på torven tydliga vattendelare.

Det största missnöjet kom från Centerpartiet som i samband med förhandlingarna surt sade att förtroendet för hela regeringen vacklade. I gruset framför Villa Bjälbo var tonen en annan.

– Då vi hittade tillräckligt många gemensamma nämnare och mindes hur viktigt det är med stabilitet, kunde vi nå den här lösningen också i mitt parti, sade partiledaren Annika Saarikko och log brett mot statsministern.

Centern tappar mark

Men även om regeringen nu ser ut att enas kring en budget så är den politiska osämjan långt ifrån över. Det menar Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi.

– Det är fem missnöjda partier i regeringen i dag. Personkemin mellan regeringens ministrar kan inte vara bra just nu, säger han när TT ringer upp.

Lite extra missnöjda tycks dock Centern vara.

Med sina drygt 14 procent i väljarstöd kan det tyckas magstarkt att de övervägde att fälla hela regeringen, men det finns en förklaring bakom partiets agerande enligt Grönlund.

– Till skillnad från det svenska Centerpartiet så har den finska Centern under lång tid varit ett av de dominerande partierna, ett statsministerparti. I de senaste valen har de tappat mark rejält och de är nog missnöjda med att inte ensamma kunna samtala med Marin.

Enligt honom har regeringssamarbetet, med framför allt De Gröna och Vänsterförbundet, varit särskilt svårsmält för det mer borgerliga Centern.

Annons

– Sanna Marin kan sägas tillhöra vänsterfalangen inom SDP, och det passar nog inte riktigt Centern. Coronan, som dominerat finsk debatt under i princip hela Marins mandatperiod, har gjort att man hittills kommit bra överens. Men så fort man satte sig ner för att prata om politik så skar det sig.

"En riktig soppa"

Fortsatt politisk dramatik är att vänta under sommaren och hösten.

– Sanna Marin föreslår skattehöjningar på 150 miljoner euro under de kommande två åren. Detaljerna runt skatterna ska tas fram i september och de kan bli en riktig mina för Centern och Svenska folkpartiet.

TT: Kommer Marins regering att hålla hela vägen fram till riksdagsvalet 2023?

– Den finska politiken är för närvarande en riktig soppa om jag får säga det själv, så sent som igår såg det ut som om hela regeringen kunde falla. Det vi har lärt oss av veckan som gått är att allt kan hända.

TT: Hur hamnade Finland i detta svåra politiska läge?

– Det politiska läget i Sverige och Finland påminner om varandra. Av rädsla för partier som Sverigedemokraterna/Sannfinländarna så sätter sig Socialdemokraterna i något obekväma koalitioner som av naturliga skäl har svårt att samarbeta, då blir det så här.

Fakta: Sanna Marins regering

Den 10 december 2019 utnämndes det självständiga Finlands 76:e regering, som leds av statsminister Sanna Marin.

Regeringen består av Finlands socialdemokratiska parti (SDP), Centern i Finland (C), Gröna förbundet (G), Vänsterförbundet (V) samt Svenska folkpartiet i Finland (SFP).

I Marins regering ingår 19 ministrar. 12 av dessa är kvinnor

De ministrar som närvarade vid torsdagens presskonferens vid Villa Bjälbo var statsminister Sanna Marin (SDP), forsknings och kulturminister Annika Saarikko (C), undervisningsminister Jussi Saramo (V), justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), samt inrikesminister Maria Ohisalo (G).

Källa: Valtioneuvosto.fi, SPT

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons