Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler miljögifter i Mälaren än i andra sjöar

Miljö • Publicerad 1 februari 2021
En ny forskningsrapport har påvisat många miljöstörande ämnen i Sveriges tre största sjöar : Vänern, Vättern och Mälaren. Arkivbild.
En ny forskningsrapport har påvisat många miljöstörande ämnen i Sveriges tre största sjöar : Vänern, Vättern och Mälaren. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många miljöstörande ämnen har påvisats i Vänern, Vättern och Mälaren, visar en ny forskningsrapport som presenteras i dag av Sveriges lantbruksuniversitet. Högst är halterna i Mälaren, rapporterar P4 Västmanland.

I ett drygt år har forskarna tagit prover med några månaders mellanrum i Sveriges största sjöar och intilliggande vattendrag och vattenverk och har bland annat hittat läkemedelsrester, rester av hormonämnen, koffein, nikotin, industriämnen, bekämpningsmedel och andra kemikalier.

Annons

Det handlar oftast om mycket små halter, men vid ungefär hälften av mättillfällena uppmättes halter av både hormoner och kemikalier som var högre än gränsvärdena för ytvatten.

Proverna i Mälaren visar högre halter av de miljöstörande ämnena, vilket kan bero på den höga befolkningstätheten runt sjön och den mindre mängden vatten. Halterna i vattendragen är högre än i sjön.

– Nästa steg kommer att vara att undersöka hur ämnena påverkar människokroppen, säger forskaren Oksana Golovko till P4 Västmanland.

Fakta: Läkemedelsrester och andra organiska miljöföroreningar i Sveriges tre största sjöar

På måndagen presenteras den hittills mest omfattande undersökningen av läkemedelsrester i våra tre största sjöar – Vänern, Vättern och Mälaren – med omgivande vattendrag, avloppsreningsverk och dricksvattenverk.

25 ämnen kunde mätas i mer än hälften av alla prov från alla tre sjöarna. Läkemedel mot depression och epilepsi, beta-blockerare samt nikotin, koffein och industrikemikalier var vanligt förekommande.

Dessutom fanns sju PFAS-ämnen i mer än hälften av alla prov. PFAS är ett samlingsnamn för cirka 5 000 industriellt framställda kemikalier. De används i ett stort antal produkter som till exempel i brandskum och impregneringsmedel. PFAS är vitt spridda i miljön, extremt långlivade och vissa är giftiga.

Halterna av ämnena var tydligt beroende av befolkningsmängd i avrinningsområdet och sjöarnas storlek. Halter av läkemedelsrester och andra miljöföroreningar var tydligt lägre i Vänern och Vättern – stora sjöar med stor vattenvolym men få större städer – medan vattnet i Mälaren hade högre halter.

De tre stora sjöarna används i dag till dricksvattenproduktion för cirka tre miljoner människor och har stora naturvärden som också är beroende av rent vatten.

Källa: Mälarens vattenvårdsförbund och Sveriges lantbruksuniversitet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons