Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler kvinnor döms till längre fängelsestraff

Brott • Publicerad 2 februari 2022
Många av de kvinnor som döms till längre fängelsestraff sitter på Hinseberg. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Strafftiderna för kvinnor som döms till fängelse i Sverige har ökat de senaste fem åren. 2016 var 133 kvinnor dömda till fängelsestraff på fyra år eller längre. I fjol var den siffran 212, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Tidigare var majoriteten av kvinnorna som satt på anstalt dömda för narkotikabrott, nu är det istället våldsbrott som dominerar bland de intagna, enligt statistik från Kriminalvården.

Annons

Av alla straffdömda personer i landet utgör kvinnor sex procent. Omkring hälften av de dömda kvinnorna finns på anstalterna Hinseberg och Ystad som har den högsta säkerhetsklassen för kvinnliga intagna. Flera av kvinnorna har också en koppling till kriminella nätverk.

– Vi märker att en större andel befinner sig i närheten av de här nätverken där man tar en större aktiv del i de här, än vad man kanske tidigare har gjort, säger Daniel Hultman, chef på Kriminalvården, till Ekot.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons