Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler kontroller av djurskyddet i fjol

Djur • Publicerad 1 maj 2023
Länsstyrelserna utförde fler kontroller av djurskyddet i fjol. Arkivbild.
Länsstyrelserna utförde fler kontroller av djurskyddet i fjol. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I fjol gjorde landets länsstyrelser 22 739 kontrollinsatser inom djurskyddet. Det är en ökning från föregående år, 22 035 insatser, men färre än 2019 års antal på 24 941 före pandemin, visar en rapport från Jordbruksverket.

Antalet kontroller på plats hos djurhållaren ökade i fjol till 8 421, från 7 878 under 2021.

Annons

"Kontrollerna är riskbaserade, och det innebär att resurserna riktas dit de bäst behövs för att upptäcka brister. Vissa djurhållande verksamheter kontrolleras oftare än andra, exempelvis prioriteras större gårdar med livsmedelsproducerande djur. Det finns även andra faktorer som påverkar vilka som ska kontrolleras, exempelvis resultatet av länsstyrelsernas tidigare djurskyddskontroller", säger Josefine Bjerking, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Utöver kontroller på plats, består insatserna bland annat av ärenden hanterade från kontoret, besiktningar av djurtransporter samt annat beslutsfattande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons