Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler fattiga söker hjälp

Matpriser, el och drivmedel ökar snabbt i pris, och de sämst ställda får allt svårare att klara sig. Nu ser hjälporganisationerna att fler fattiga inte har råd med det nödvändigaste.
Ekonomi • Publicerad 15 maj 2022
För många räcker inte pengarna till, ens för det nödvändigaste när priserna ökar kraftigt. Arkivbild.
För många räcker inte pengarna till, ens för det nödvändigaste när priserna ökar kraftigt. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Andel med låg ekonomisk standard i olika åldersgrupper.
Andel med låg ekonomisk standard i olika åldersgrupper.Foto: Anders Humlebo/TT

Fler har redan hört av sig till Frälsningsarmén i år än tidigare, nu när maten har blivit så dyr, berättar Karin Hansson Lindgren, socialkonsulent hos Frälsningsarmén i Södra Vätterbygden i Jönköping.

– Vi har skrivit in fler som medlemmar i Matbanken, säger hon, och förklarar att Matbanken är en matsvinnsbutik där medlemmar kan få handla mat billigare än i vanliga butiker.

Annons

Sådana butiker finns i flera av de större städerna, och blir viktiga för de som har det knapert nu, förklarar hon.

"Ligger sömnlös"

– Vi hör ju att det inte bara är maten som gör det svårt, det är även elen och drivmedlet, säger Edvard Björnvinge, också han socialkonsulent på Frälsningsarmén i Jönköping.

De berättar att de sett fler unga, ensamstående mammor som har svårt att få det att gå ihop nu. Blöjor, mat och prylar till barnen kostar för mycket. Men också äldre fattiga, som ofta får välja mellan att kunna betala olika utgifter, som mat eller tandläkaren, berättar Karin Hansson Lindgren.

– Det handlar inte bara om bristen på pengar. Det tar på hälsan också. Magen kurrar, men man ligger också sömnlös, säger hon.

De berättar att Frälsningsarmén kan hjälpa till med akutkassar med mat, och så medlemskorten i Matbanken. Men också kläder via second-handbutiken Myrorna, och stöd exempelvis vid myndighetskontakter.

– Vi kan även betala hyror och mediciner, och i bland hjälpa barnfamiljer med någon avgift för aktiviteter för barnen. Men vi ger aldrig kontanta medel, säger Edvard Björnvinge.

Ökade behov

De flesta församlingar och organisationer kan hjälpa, berättar de. I Jönköpingstrakten finns flera. Men de tror att fler kan behöva hjälp framöver.

– Vi har de resurser vi har, vi försöker hushålla med dem, säger Edvard Björnvinge.

Även organisationer som Röda korset har märkt av ökade behov.

– Vi har sett under de senaste åren att fler och fler här i Sverige söker hjälp med det grundläggande. Röda korset har inte behövt jobba här med det tidigare, säger Johanna Saunders, teknisk rådgivare inom socialrätt på Röda korset.

Annons

Röda korsets avdelningar i landet har lite olika möjligheter att hjälpa, men på många håll handlar det om matutdelning och bistånd, på andra om rådgivning och stöd. Under de senaste två åren har tre gånger så många platser i Sverige börjat ge stöd, berättar hon.

Nu under den senaste tiden har de hjälpsökande i Sverige ökat ännu mer.

– Vi ser redan att fler har svårt att få det gå ihop. Det är nya grupper som kommer nu, bland annat flyktingar från Ukraina som inte fick dagpeng från Migrationsverket till en början. Men även sedan de fått den har de svårt att klara sig på dagpengen, den har inte höjts sedan 1994.

"En utmaning"

Men det är också vanliga barnfamiljer som kommer nu, som inte får ekonomin att gå ihop, berättar hon.

Dessutom många med olika ersättningar och bidrag, som inte höjts med inflationen.

Hon tror också att fler kommer att behöva ekonomisk hjälp framöver, när allt snabbt blir mycket dyrare.

– Det är en utmaning för de som drabbas, men också för oss, säger Johanna Saunders.

Fakta: Några exempel

Här är några exempel på nivåer för ersättningar och pengar kvar att leva på:

Den som lever på försörjningsstöd har förutom bostadskostnaden, enligt den nationella normen i år (fram till juni 2022), för en ensamstående 3 210 kronor för personliga kostnader (som mat, kläder, medicin) plus 1 040 kronor för hushållsutgifter.

Sambor eller gifta har 5 800 kronor plus 1 150 kronor för gemensamma hushållsutgifter.

För barn betalas olika belopp, mellan cirka 2 000 och 4 000 kronor, beroende på ålder.

2021 hade drygt 784 000 personer försörjningsstöd (helårsekvivalenter, enligt SCB, som visar hur många som skulle kunna försörjas under ett helt år med full ersättning. Till exempel blir två personer, som varit heltidsarbetslösa ett halvår var, tillsammans en helårsekvivalent).

Den som har utmätning på sin lön av Kronofogden får, förutom bostadskostnaden, behålla 5 157 kronor per månad för sina personliga utgifter, som mat, kläder, läkarvård med mera. För makar eller sambor är beloppet 8 520 kronor. För barn upp till sex år är beloppet 2 736 kronor per månad, och för barn från 7 år och uppåt 3 150 kronor per månad.

Drygt 106 000 personer har löneutmätning.

Migrationsverkets dagpeng till asylsökande har inte höjts sedan 1994.

På boenden där mat ingår är den 24 kronor per dag för vuxna ensamstående och 19 kronor per person för vuxna som delar hushållskostnader. Barn upp till 17 år får 12 kronor per dag.

På boenden där mat inte ingår är dagpengen 71 kronor per dag för vuxna ensamstående och 61 kronor per dag för vuxna som delar hushåll. Barn får mellan 37 och 50 kronor beroende på ålder.

Källa: Socialstyrelsen, Kronofogden och Migrationsverket

Fakta: Några exempel

Inflationen för april blev 6,4 procent, mätt i KPI.

Det är den högsta inflationstakten sedan december 1991.

På bara en månad har livsmedelspriserna ökat 1,3 procentenheter i årstakt. Kött och grönsaker har ökat mer än så.

I mars var inflationen 6,1 procent.

Källa: Statistiska centralbyrån

Fakta: Några exempel

Enligt statistiska centralbyrån, SCB, lever 14,7 procent av Sveriges befolkning i låg relativ ekonomisk standard. Det innebär runt 1,5 miljoner personer. Med låg relativ ekonomisk standard menas en disponibel inkomst (kan vara både lön och bidrag) motsvarande 60 procent av medianinkomsten.

I pengar handlar det om för en vuxen utan barn: 128 000 kronor per år (10 666 kronor per månad) i disponibel inkomst efter skatt.

För sammanboende utan barn 193 000 kronor per år (16 083 kronor per månad).

För en ensamstående med två barn 247 000 kronor per år (20 583 kronor per månad).

För sammanboende med två barn 314 000 kronor per år (26 167 kronor per månad).

Källa: Statistiska centralbyrån

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons