Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler döda i migranttragedi – påven ber för slut

Dödstalet stiger efter förra veckans katastrof på Medelhavet. Minst 70 personer har omkommit, flera av dem små barn.
En berörd påve bad på söndagen för ett slut på de tragiska "dödsresorna" mot Europa.
Italien • Publicerad 5 mars 2023
Anhöriga gråter över en kista i italienska Crotone efter tragedin på Medelhavet.
Anhöriga gråter över en kista i italienska Crotone efter tragedin på Medelhavet.Foto: Antonino Durso/AP/TT

– Italien, nu kommer vi!, ropade de unga männen på urdu och pashto när de filmade sig själva på en båt i klarblått vatten.

Några dagar senare var flera av dem döda och ytterligare flera försvunna till havs. 70 personer har nu bekräftats döda efter att deras träbåt förliste strax utanför det italienska kustsamhället Steccato di Cutro i Kalabrien för en vecka sedan.

Annons

Fler kvarlevor har siktats till havs. Av runt 180 migranter ombord – afghaner, pakistanier, syrier, iranier, palestinier och somalier – har bara 80 överlevare hittats, vilket indikerar att det faktiska dödstalet är betydligt högre. Minst 15 av de omkomna är barn.

Ville ge sonen vård

Bland de döda finns en känd kvinnlig pakistansk landhockeyspelare, som gjorde resan i förhoppning om att hennes funktionsnedsatte son i Europa skulle få tillgång till vård han inte kunde få hemma i Pakistan.

På söndagen uppmanade en synbart berörd påve Franciskus i Vatikanen till ett slut på den dödliga smugglingen av migranter över Medelhavet.

– Må människosmugglarna stoppas, må de inte längre kunna förstöra så många oskyldiga människors liv, sade den 86-årige påven.

Tre gripna

– Må dessa hoppfulla resor aldrig mer förvandlas till dödsresor, och må Medelhavets klara vatten aldrig mer blodas ner av så dramatiska händelser, fortsatte han.

Tre misstänkta smugglare har gripits, rapporterar italienska medier. De misstänkts för att ha krävt mellan 5 000 och 8 000 euro av varje migrant.

På lördagen slog premiärminister Giorgia Meloni än en gång tillbaka mot anklagelser om att hennes regering bär ansvar för skeppsbrottet.

Fakta: Dödlig rutt över Medelhavet

Enligt en rapport från Rädda Barnen tidigare i februari har över 8 400 migranter på väg till Europa drunknat i Medelhavet de senaste fyra åren.

Organisationen uppger att ungefär en halv miljon människor på flykt sedan 2019 har försökt korsa havet.

I en rapport från FN:s migrationsorgan IOM från oktober 2022 konstateras dock att dödstalen troligen är klart högre än de rapporterade, eftersom många av migrantbåtarna knappt är sjödugliga och skepp förliser utan att olyckorna rapporteras.

IOM skriver i sin rapport att minst 5 000 personer miste livet när de reste mot Europa från främst hamnar i Afrika mellan 2020 och 2022.

Källa: Rädda Barnen, IOM

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons