Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Över 33 000 bekräftat döda i jordbävningen

Turkiet har utfärdat arresteringsorder för 130 personer, misstänkta för byggfusk som kan ha bidragit till det höga dödstalet efter skalven.
Omkring 33 000 har bekräftats döda – men FN befarar att det kan bli dubbelt så många.
Turkiet/Syrien • Publicerad 12 februari 2023
En turkisk räddningsarbetare söker igenom en kollapsad byggnad i Adiyaman i södra Turkiet på lördagen.
En turkisk räddningsarbetare söker igenom en kollapsad byggnad i Adiyaman i södra Turkiet på lördagen.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Medan människors desperation övergår i ilska över att räddningsinsatser tar tid, börjar myndigheterna jakten på syndabockar. Omkring 130 arresteringsorder har utfärdats för personer som misstänks ha varit delaktiga i konstruktionen av byggnader som rasat i samband med jordskalven.

Tusentals byggnader rasade ner över människor, trots att landet på papperet har byggnormer som ska minska skadorna vid jordskalv. Turkiets justitieminister har utlovat att ansvariga ska ställas till svars, och myndigheterna har börjat samla in bevismaterial från raserade byggnader.

Annons

Två personer i provinsen Gaziantep har gripits, misstänkta för att ha kapat bärande pelare för att skapa mer utrymme i en byggnad som rasat, rapporterar nyhetsbyrån Anadolu. Tidigare greps byggaren bakom ett förstört tolvvåningshus i staden Antakya, när han försökte lämna landet med flyg.

Gripandena kan avleda människors ilska från det faktum att Turkiets regering sett mellan fingrarna med byggfusket.

Kan stiga kraftigt

På lördagen anlände Martin Griffiths, chef för FN:s humanitära frågor, till staden Kahramanmaras i södra Turkiet där det första skalvet med magnituden 7,8 hade sitt centrum natten mot måndagen.

I ett intervju med Sky News sade Griffith att antalet dödsoffer i skalven kommer att stiga kraftigt.

– Det är svårt att göra en exakt uppskattning innan vi grävt oss ned genom rasmassorna. Men jag är säker på att antalet dödsoffer är det dubbla eller mer, sade Martin Griffith.

Enligt myndighets- och sjukhuskällor har 29 605 personer bekräftats omkomna i Turkiet och 3 574 i Syrien. Det totala antalet bekräftade dödsoffer är därmed 33 179.

Letar efter offer

Tiotusentals räddningsarbetare söker fortfarande efter överlevande och döda bland resterna av de tusentals hus som rasade i skalven.

FN har varnat för att minst 870 000 människor är i akut behov av varm mat i Turkiet och Syrien. Bara i Syrien kan uppemot 5,3 miljoner ha blivit hemlösa i skalven.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO påverkas nära 26 miljoner människor av katastrofen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons