Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fjärde varmaste aprilmånaden hittills

Klimat • Publicerad 8 maj 2023
Det var rekordvarmt för månaden i april i Spanien – som också tampas med svår torka. Bilden är från Sau-dammen norr om Barcelona.
Det var rekordvarmt för månaden i april i Spanien – som också tampas med svår torka. Bilden är från Sau-dammen norr om Barcelona.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

April i år var den fjärde varmaste aprilmånaden som uppmätts i världen någonsin hittills, enligt EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus (C3S).

I sydvästra Europa låg temperaturerna över genomsnittet – med rekordnoteringar i både Spanien och Portugal.

Annons

"April innebar exceptionellt varma temperaturer i Spanien och Portugal, vilket åtföljdes av extremt torra förhållanden", skriver Samantha Burgess, vicechef vid C3S i en kommentar och fortsätter:

"Förutom den sydeuropeiska värmeböljan observerades temperaturer över genomsnittet över östra ekvatoriala Stilla havet, vilket är ett tidigt tecken på en potentiell övergång till El Niño-förhållanden som ofta leder till varmare globala temperaturer."

Samtidigt var april kallare än vanligt i ett område som sträcker sig från Storbritannien till sydöstra Europa.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons