Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Finskt-brittiskt säkerhetsavtal i hamn

Storbritannien ingår samma typ av säkerhetsavtal med Finland som tidigare under onsdagen tecknades med Sverige.
Nato • Publicerad 11 maj 2022
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skakar hand med Finlands president Sauli Niinistö efter undertecknandet av solidaritetsförklaringen mellan länderna.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skakar hand med Finlands president Sauli Niinistö efter undertecknandet av solidaritetsförklaringen mellan länderna.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Efter traditionsenlig roddtur på Harpsund och undertecknande av solidaritetsförklaring med Sverige reste Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vidare till Helsingfors.

Där framträdde han på onsdagskvällen vid en gemensam presskonferens med Sauli Niinistö och signerade, inför smattrande kameror, ett motsvarande avtal med Finland.

Annons

– Det här är ett avgörande ögonblick i vår gemensamma historia, sade Johnson inför det samlade pressuppbådet.

– Deklarationen vi signerade i dag innebär att våra två nationer kan intensifiera vårt partnerskap och ta det till nivåer som saknar motstycke.

Citerade Churchill

Sauli Niinistö refererade i sin tur till Winston Churchills berömda citat om att vänskapsrelationer bedöms utefter hur de yttrar sig i dåligt väder.

– Vi är goda vänner, Finland och Storbritannien, och nära säkerhetspolitiska partner. Vi står enade och kommer att stötta varandra under alla omständigheter – i bra och dåligt väder.

På frågan om avtalet mellan länderna kan innebära brittiska soldater på finskt territorium svarar Johnson att så kan bli fallet.

– I händelse av en katastrof eller en attack mot någon av oss så kommer vi att stödja varandra, inklusive militärt, men det beror på vad som efterfrågas.

Stundande Natobesked

Solidaritetsförklaringarna med Sverige och Finland innebär att Storbritannien lovar att stödja ländernas väpnade styrkor om de blir attackerade.

På torsdagsmorgonen väntas Niinistö, tillsammans med statsminister Sanna Marin, meddela sin ståndpunkt i Natofrågan.

Angående om en eventuell finsk Natoansökan skulle kunna tolkas som en aggression från ryskt håll säger Niinistö att Finlands enda prioritet är den egna säkerheten.

– Det handlar inte om att ta ifrån någon annan deras säkerhet, utan om att stärka vår egen. Det här är ingen nollsummespel.

Annons

På lördagen meddelar de finska Socialdemokraterna partiets ställningstagande, och på söndagen fattar presidenten och regeringen det formella beslutet.

Samma dag väntas de svenska Socialdemokraterna ge besked i Natofrågan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons