Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Natochefen: I slutänden ett turkiskt beslut

Natochefen Jens Stoltenberg är fast övertygad om att Sverige och Finland blir Natomedlemmar. Men han rullar över bollen till Turkiet.
– I slutänden är det ett turkiskt beslut.
Politik • Publicerad 15 februari 2023
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg lägger bollen i Turkiets knä.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg lägger bollen i Turkiets knä.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

På en avslutande pressträff vid Natos försvarsministermöte i Bryssel upprepar Jens Stoltenberg att både Sverige och Finland är redo för medlemskap. Båda länderna bör gå med så snabbt som möjligt, och tillsammans.

– Det är min position och den positionen har inte ändrats, säger Stoltenberg.

Annons

Han betonar att länderna ansökte om medlemskap tillsammans, båda blev i somras inbjudna till Nato av samtliga 30 Natoländerna och är nu i slutfasen av att bli fullvärdiga medlemmar.

Upp till Turkiet

Samtidigt är det ett faktum att Turkiet har problem med att godkänna den svenska ansökan, men inte Finlands.

– Nu är det upp till Turkiet att besluta om de ska ratificera båda – vilket jag rekommenderar – eller bara ett av dokumenten, säger Stoltenberg.

– Det är inte ett Natobeslut, det är ett turkiskt beslut.

Stoltenberg skapade genom ett uttalande på tisdagen spekulationer kring om Nato nu öppnar för att Finland kan gå före in i alliansen, om Sveriges ratificering drar ut på tiden.

Nu säger Stoltenberg:

– Det viktigaste är att Sverige och Finland blir medlemmar så fort som möjligt, inte nödvändigtvis vilken ordning som besluten tas i.

Stoltenberg är också tydlig med att för Natos del är beslutet redan fattat – Sverige och Finland har bjudits in till försvarsalliansen, även av Turkiet. Nu är det upp till de enskilda medlemsländerna att avsluta processen.

Sedan Sverige och Finland bjöds in till Nato i somras har 28 Natoländer ratificerat ansökningarna. Endast Turkiet och Ungern återstår.

Turkiet har inte gett något besked om när eller om landet kommer att ratificera Sverige som Natomedlem. Ungern väntas göra det i mars.

Viktigt i Vilnius

Annons

I juli äger Natos toppmöte i Vilnius rum. Många i Natokretsen hoppas att Sverige och Finland då ska kunna välkomnas som fullvärdiga medlemmar.

Även Jens Stoltenberg lyfter fram Vilnius-mötet som en viktig pusselbit. Ett toppmöte ger alltid en möjlighet att driva fram beslut, anser han. Han ser förra årets toppmöte i Madrid som avgörande för att det blev ett beslut om att välkomna Sverige och Finland in i Nato.

– Att vi hade alla ledarna på plats, med president Erdogan och de andra i samma rum, gjorde att vi kunde pressa fram beslutet, säger Stoltenberg.

– Så det är klart att om vi inte lyckas få en ratificering för Sverige och Finland före toppmötet (i Vilnius) så blir toppmötet ett extremt viktigt tillfälle för att få på plats de nödvändiga besluten, säger Natochefen.

Personligen är han helt övertygad om slutresultatet.

– Jag är helt säker på att Sverige och Finland blir medlemmar. De viktiga besluten är redan tagna av alla Natos medlemsländer, säger Jens Stoltenberg.

Till Turkiet

På onsdagskvällen reser Stoltenberg till Turkiet. Huvudsyftet är att besöka de jordbävningsdrabbade områdena av landet, men han kommer även att träffa president Recep Tayyip Erdogan. Det blir ett tillfälle att återigen trycka på för att Turkiet ska ratificera de nordiska ansökningarna.

På fredagen ska Stoltenberg ha en presskonferens tillsammans med den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons