Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Finland ger besked om slopade restriktioner

Finland lyfter restriktionerna på deltagarantal vid kultur- och sportevenemang den 14 februari. Den 1 mars ska alla restriktioner vara upphävda.
Finland • Publicerad 2 februari 2022
Finlands statsminister Sanna Marin.
Finlands statsminister Sanna Marin.Foto: Olivier Hoslet

Beskedet meddelades av statsminister Sanna Marin efter ett regeringssammanträde på onsdagen. Enligt Marin ligger Finland cirka två veckor bakom grannländerna Norge och Danmark, som den 31 januari blev det första EU-landet att helt slopa restriktioner.

– Vi var alla överens om den 14 februari som tidpunkt för upphävande av restriktionerna. Det ger oss lite tid att följa med hur situationen ser ut i Danmark och Norge efter att man öppnat samhället, säger Marin till Svenska Yle.

Annons

Statsministern konstaterade vidare att belastningen på sjukvården stabiliserats, och att restriktionerna därmed inte längre var avgörande.

Utöver lyfta restriktioner på deltagarantal vid idrotts- och kulturevenemang får restauranger och barer, som i dag måste stänga klockan 21 respektive klockan 18, från och med den 14 februari hålla öppet till midnatt.

Nattklubbar tvingas hålla stängt fram till den 1 mars, då samtliga kvarvarande restriktioner hävs.

På onsdagen passerade Finland en halv miljon konstaterade fall sedan pandemins början. Totalt har drygt 2 000 personer avlidit.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons