Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Finansutskottet säger ja till kreditgarantier

Ekonomi • Publicerad 5 september 2022
Riksdagens finansutskott har justerat förslaget som presenterades i lördags av riksbankschef Stefan Ingves, finansminister Mikael Damberg (S), statsminister Magdalena Andersson och Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.
Riksdagens finansutskott har justerat förslaget som presenterades i lördags av riksbankschef Stefan Ingves, finansminister Mikael Damberg (S), statsminister Magdalena Andersson och Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.Foto: Anders Wiklund/TT

Samtliga partier i riksdagen ställer sig bakom regeringens förslag att ställa ut 250 miljarder kronor i kreditgarantier för lån till elproducenterna.

Riksdagens finansutskott justerade förslaget till en ändringsbudget efter två sammanträden på förmiddagen.

Annons

Regeringen blixtinkallade till en presskonferens i lördags för att ge beskedet, som kommer i kölvattnet av att ryska gasmonopolet Gazprom i fredags beslutat att förlänga stoppet i Nord Stream-ledningen. Ett stopp som väntas leda till kraftigt stigande elpriser, enligt bedömare.

För att förhindra att elbolagen hamnar i en likviditetskris föreslår därför regeringen att staten ställer ut kreditgarantier för att bolagen ska kunna låna. En kris för elbolagen kan annars riskera att spilla över till den finansiella sektorn.

Riksdagen, som snabbinkallats, fattar beslutet i eftermiddag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons