Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Finansministern öppen för mer till åklagare

Det politiska trycket för mer pengar till Åklagarmyndigheten är starkt. Finansministern är redo att diskutera tillskott, trots att det blev kalla handen i höstbudgeten.
Politik • Publicerad 7 oktober 2020
Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar mer pengar till Åklagarmyndigheten – om behovet finns. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar mer pengar till Åklagarmyndigheten – om behovet finns. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Jag är absolut öppen för att diskutera ytterligare resurser till åklagarna, det finns ingen konflikt i det, säger Magdalena Andersson till TT.

Hon säger att regeringen kommer att följa utvecklingen noga. Ändras den tidigare bedömningen, om att Åklagarmyndigheten har medel så den klarar sig utan tillskott nästa år, då går det att åtgärda.

Extra budget

Annons

– Det kan man ta i en extra ändringsbudget eller i samband med ändringsbudgeten i samband med vårpropositionen, säger finansministern.

Oppositionen, men även regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna, har sedan höstbudgeten krävt mer pengar till Åklagarmyndigheten. Moderaterna har deklarerat att de tänker försöka samla oppositionen för att kräva ytterligare 50 miljoner nästa år för myndigheten.

– Vi behöver samlas nu för att se till att Åklagarmyndigheten får de pengar som myndigheten behöver, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till Ekot.

När myndighetens högsta chef, Riksåklagare Petra Lundh, var i justitieutskottet häromdagen var hon tydlig om att hon anser att de 50 miljonerna som myndigheten tidigare begärt verkligen är av nöden.

Har stora hål

– Vi har stora hål och arbetsbelastningen är mycket, mycket hög på vissa ställen, sade Petra Lundh.

Hon framhöll att det hon helst vill se är besked om tillskott för flera år framåt. Ett besked om ett stort påslag ett enstaka år är bra, men mindre värt än besked om stabila anslag på sikt.

– Så att vi vet att vi är trygga och kan anställa och utbilda fler åklagare, säger Petra Lundh.

Att utbilda en åklagare kräver åtminstone tre års utbildning, och ännu mer för att de ska kunna hantera allvarlig brottslighet, enligt Lundh. Myndigheten kan dock inte utbilda hur många nya åklagare som helst, eftersom det är de erfarna åklagarna som utbildar de yngre, och det blir en extra belastning för dem.

Efter dragningen i justitieutskottet var oppositionen enig om att mer resurser behövs till Åklagarmyndigheten.

Fakta: Åklagarmyndigheten och pengarna

I juli gjorde Åklagarmyndigheten en prognos för ekonomin för åren fram till 2023.

Enligt den behövs 50 miljoner kronor mer per år för att bibehålla verksamheten på en oförändrad nivå.

Kostnader för att anställa fler tillkommer.

Åklagarmyndigheten påpekade att personalstyrkan måste minskas med ett hundratal åklagare om inte anslagen höjs.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons