Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fick laxermedel – men led av tarmcancer

Medicin • Publicerad 8 maj 2021
En person mad magproblem ordinerades laxermedel. I själva verket hade patienten cancer. Arkivbild.
En person mad magproblem ordinerades laxermedel. I själva verket hade patienten cancer. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En person som ordinerades laxermedel mot förstoppning led i själva verket av tarmcancer. Nu har sjukhuset gjort en lex Maria-anmälan, skriver GT.

Personen sökte hjälp för magproblem och ordinerades laxermedel efter en datortomografi. Patienten lades in och behandlingen med laxermedel fortsatte i flera dagar utan någon förbättring.

Annons

I lex Maria-anmälan skriver chefsläkaren: "Man reagerade inte på att hen hade fått stora mängder laxermedel utan god effekt och att buken var stor och utspänd."

Patienten blev allt sämre och fick till slut lunginflammation. En ny datortomografi visade att stoppet i grovtarmen berodde på en elakartad tumör och cancern hade också spritt sig i kroppen. Patienten avled på sjukhuset.

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skriver chefsläkaren att "det kan ha förkortat patientens överlevnad och orsakat lidande att man inte tidigare upptäckte tumören".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons