Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fick information om angripare före Wiendådet

Den 20-årige man som genomförde ett dödligt skottdådet i Österrikes huvudstad Wien agerade på egen hand, uppger inrikesminister Karl Nehammer.
Slovakisk underrättelsetjänst hade informerat Österrike om gärningsmannens försök att köpa ammunition före dådet.
Österrike • Publicerad 4 november 2020
Österrikes inrikesminister Karl Nehammer. Arkivbild.
Österrikes inrikesminister Karl Nehammer. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Den slovakiska underrättelseinformationen om IS-anhängaren hamnade mellan stolarna på grund av kommunikationsproblem, enligt Nehammer som tillhör regeringspartiet ÖVP. En utredning ska undersöka vad som gick fel.

Två män och två kvinnor, varav en var tysk medborgare, dödades i skottdådet i måndags kväll, som av förbundskansler Sebastian Kurz kallats "en uppenbar islamistattack".

Annons

Även gärningsmannen dödades i samband med dådet.

Polisen har frihetsberövat 14 personer efter attacken. Det finns enligt polisen möjlighet att de dessa kan ha stöttat den misstänkte 20-åringen inför dådet, även om mannen nu anses ha agerat på egen hand.

20-åringen har tidigare avtjänat ett fängelsestraff för att ha försökt resa till Syrien för att där ansluta till terrorrörelsen IS. Han blev villkorligt frigiven i december.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons