Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fick fel vård för magsår – dog

Vård • Publicerad 5 juli 2023
En patient dog efter att ha fått felaktig vård på sjukhuset NÄL i Trollhättan förra året. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En patient som sökte vård på Norra Älvsborgs länssjukhus, NÄL, dog efter att ha fått felaktig behandling under sommaren i fjol, rapporterar Bohusläningen.

Personen sökte hjälp för ett blödande magsår, men led sedan tidigare även av en allvarlig leversjukdom. Symptomen misstogs därför för någonting annat och patienten fick inte behandling för magsåret.

Annons

Händelsen har nu anmälts enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Enligt anmälan hade patientens kroniska leversjukdom troligtvis lett till att personen skulle ha levt ett kortare liv än förväntat, men att dödsfallet som berodde på magsåret sannolikt kunnat undvikas.

– Patienten har inte fått den vården hen har rätt till och det är traumatiskt för närstående när detta händer. Sedan kan vi konstatera att patienten var svårt sjuk. Men vården ska inte vara sämre för det även om vi inte vet hur prognosen hade varit ifall vi hade gjort allt rätt, säger Olof Ekre, chefläkare på NU-sjukvården, till Bohusläningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons